MTB Havelte
MTB Havelte Foto: Aangeleverd

Mountainbike vereniging Havelte en omstreken viert 25-jarig jubileum

· leestijd 1 minuut Sport

HAVELTE -  Mountainbike vereniging Havelte en omstreken bestaat 25 jarig. Leden, vrijwilligers en aanhang gaan dit jubileum vieren op zaterdag 21 oktober bij de Schaapskooi Holtingerveld. Vanaf 15.00 uur krijgen zij de gelegenheid om leuke herinneringen op te halen. 

In 1997 vroegen Erik Mannes, Leo Nijenhuis, Sietse Grave, Jouke Prins, Jan van den Bosch en Johan van der Woude, die elkaar kenden van het fietsen in de bos kenden, zich af of er behoefte zou zijn aan een mountainbike in Havelte. Het zestal wist Gert Jacobs te strikken voor een eerste informatieavond. De rap van de tongriem gesneden wielerprof wist 150 belangstellenden naar Café Scholtmeijer te trekken. Aan het eind van de avond gaven een honderdtal aanwezigen aan geïnteresseerd te zijn en kregen de initiatiefnemers de opdracht om een vereniging op te richten. Dat leidde in de maand februari 1998 tot de eerste ledenvergadering bij zaal Scholtmeijer in Havelte. Er waren toen al ruim 300 leden. 

Wedstrijd- en toerfietsen

Opvallend was dat de vereniging zowel lid werd van de KNWU (wedstrijden)  als van de NTFU (toertochten). Dat was in die tijd vrij uniek. De reden daarvan was dat de club zowel in wedstrijdverband als op toerfietsen wilde inzetten. Als vereniging werd op zaterdagmiddag getraind vanaf De Brink in Havelte. De eerste evenementen waren de Plegt-Vos MTB-wedstrijd rond 30 April (Koninginnecup) op het terrein van defensie(voormalige Amerikaanse basis). In het najaar werd de eerste Parel van Drenthe MTB toertocht vanaf het sportpark De Meerkamp gehouden. 

Ook werden de initiatieven genomen om via de contacten van de Gemeente Havelte met Defensie een Mountainbikeroute aan te leggen. In de zomer van 1999 werd door de toenmalige wethouder Roelof Martens van de gemeente Havelte de Mountainbikeroute geopend. Het informatiepaneel is beschikbaar gesteld door de familie Mannes. Dit als herinnering aan Erik Mannes. 

Een van de grote aanjagers van het ontstaan van de vereniging was Sietse Grave. Hij had goede contacten, werkte op het gemeentehuis, een echte fietser en kon een goed woordje doen. Ruud Smeenk is in het begin door Sietse gevraagd vanuit zijn ervaringen op sportgebied om de initiatiefnemers te ondersteunen. Er werd een bestuur gevormd met Johan van der Woude als secretaris, Jouke Prins als penningmeester, Ruud Smeenk als voorzitter. 

De Parel van Drenthe

In de loop der jaren heeft de mountainbike vereniging Havelte meerdere evenementen georganiseerd. Een vaste waarde is de toertocht De Parel van Drenthe in de schitterende omgeving van Havelte. Dit jaar wordt deze voor de 23ste keer georganiseerd. Waar er in het verleden gestart werd op sportpark de Meerkamp, en later bij de camping Mooi Oavelt is dit de laatste paar jaar bij de schaapskooi. Meestal zijn er de prachtige toertocht tussen de vier- en vijfhonderd deelnemers. 

Een andere belangrijke taak van de vereniging is om samen met de gemeente en natuurmonumenten de routes te onderhouden. Zaterdag 21 oktober zullen er op de jubileumdag veel zaken de revue passeren. Tijdens de bijeenkomst zal ook het MTB Havelte Racing Team worden gepresenteerd. Leden kunnen zich via de website van de club nog aanmelden voor het jubileumfeest.

De drie winnaars
Finalisten Innovatieprijs van Regio Zwolle 2024 bekend Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Ridders, prinsessen en zeemeerminnen: Sprookjesvoorstellingen in tuinen in Dwingeloo en Diever Westerveld 21 uur geleden
Afbeelding
Ondernemers Steenwijk Vestingstad houden winactie voor Moederdag Steenwijk 23 uur geleden
Ralph is de held van dag
Gieterse Ralph (12) ontdekt brand bij buren 112 Insta-Dekop 7 mei, 21:48
Vorige editie Rotary Gouden Knopentocht
Op Hemelvaartsdag: De Gouden Knopentocht in disco-stijl start op de Markt in Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 7 mei, 17:00
De Maten van de Keizer.
Luisterliedjes en poëzie met de Maten van de Keizer op 18 mei Cultuur 7 mei, 12:10

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.