Deelnemers Sorbetrace 2023: Leden fietsen of hardlopen naar de Driewegsluis -
Deelnemers Sorbetrace 2023: Leden fietsen of hardlopen naar de Driewegsluis - Foto: Aangeleverd

Schaats Trim Club Oldemarkt bestaat zestig jaar: Elfstedentocht van 1963 is aanleiding voor oprichting

· leestijd 2 minuten Sport

OLDEMARKT - De legendarische Elfstedentocht van 1963 vormde de aanleiding voor Meester Jonker van de openbare school om de Schaats Trim Club (STC) Oldemarkt op te richten. “Als er weer een Elfstedentocht komt, dan moeten we goed getraind zijn,” was zijn uitgangspunt. De tochten der tochten werd nog wel verreden, maar pas in 1985, 1986 en 1997. De huidige secretaris van STC, Sjoerd Bakker (74), reed ze alledrie. Samen met voorzitter Meine Jongschaap (68) blikt hij terug op zestig jaar schaatsen, hardlopen en fietsen bij de club. 


Schaatsers van STC Oldemarkt in Thialf - Foto: Aangeleverd

Taart bij de koffie op de ledenvergadering in februari en een cadeautje voor alle leden in de vorm van een handdoek met de opdruk ‘STC Oldemarkt 60 jaar’. Op deze bescheiden manier heeft STC stilgestaan bij haar jubileum. Het kenmerkt de no nonsense club, waarbij lekker samen trainen en gezelligheid voorop staan. “In het begin betaalden de leden geen contributie. Als de pot leeg was, legden ze allemaal een tientje in,” illustreert Bakker. Zelf is hij sinds 1985 lid. Jongschaap is dat vanaf 1976. Bakker weet dat de eerste leden, waaronder de destijds 14-jarige Machiel Pieterson, op de maandagavonden drie kwartier schaatsoefeningen deden met een aansluitend een rondje hardlopen op de Westerdallaan. Tijdens de winters deden ze kracht- en droogtraining in de gymzaal van de katholieke school. 

Hardlopers 

In 1967 neemt Andries Bult de trainingen van meester Jonker over. Al meer dan 30 jaar starten de hardlopers ‘s winters bij de brandweerkazerne en gaan ze in de zomer naar de Krolsbergen. Als er natuurijs ligt, wordt er natuurlijk geschaatst. Later voegen zich ook racefietsers bij de club. Elke donderdag- en dinsdagavond gaan zij de weg op. Voor beginnende racefietsers biedt STC daarbij een speciale training. Op zaterdagmiddag beoefent een groep leden de moutainbikesport. In totaal heeft STC nu 72 leden. De meesten van hen zijn fietsers. “Onze hardloopgroep onder leiding van Walter Hoek heeft zo’n 15 leden, die groep kan wel wat nieuwe jonge leden gebruiken,” aldus Jongschaap. 


Deelnemers Sorbetrace 2023: Leden fietsen of hardlopen naar de Driewegsluis - Foto: Aangeleverd

Onmeedogenloze Pittenloop

Vanaf de jaren ‘90 organiseert STC volop activiteiten. Jongschaap: “Elke eerste maandag van juli hebben we de Sorbetrace waarbij zo’n 20 leden hardlopend of fietsend naar de Driewegsluis gaan. Daar neemt iedereen een sorbet en daarna een biertje.” De Onmeedogenloze Pittenloop is op zaterdag na het dorpsfeest. Trainer Jan Pit is de naamgever van deze survivalrun. Hij bedacht de oefeningen onderweg, zoals houtsjouwen, kanoën en door modderslootjes rennen. “En we sluiten af met een barbecue en een biertje,” vervolgt Jongschaap. De Oldejuje Buffeltocht, een mountainbiketocht op de laatste zondag van september, staat sinds 2021 op het programma. Wadlopen beoefenen de leden eind september. Af en toe houdt de club clinics schaatsen, mtb of hardlopen. STC organiseert ook nog de STC Bosloop, de opvolger van de Lambertusloop. Hieraan hebben afgelopen juni in Krolsbergen onder anderen honderd kinderen meegedaan.

Mooie pakjes

Pas op 6 november 2018 is STC een vereniging geworden. “Tijdens een uitje in het Sauerland besloten we om allemaal in dezelfde kleding te gaan sporten.” Hoofdsponsonsors Klaas Pompstra (en bestuurslid, net als Hans Koning), Ten Veen 2wielers en de Waterbuffelfarm en meerdere kleinere sponsors wilden daarvoor wel geld inbrengen. “We hadden toen zoveel sponsorgeld in kas, dat notaris Landman ons adviseerde om een vereniging te worden,” legt Jongschaap uit. Aldus geschiedde. Lachend vervolgt Jongschaap: “Onze 35 leden sportten toen in mooie pakjes in de kleuren groen, blauw en zwart. Dat had zoveel aantrekkingskracht, dat we er heel wat leden bijkregen.” 


Fietsers van STC Oldemarkt - Foto: Aangeleverd

Regiotoppers

Topsporters heeft STC nog niet voortgebracht, maar wel enkele regiotoppers, waarvan Jongschaap er een was. “En schaatser Andries Bult heeft net niet de kernploeg gehaald,” voegt Bakker toe. Relativerend zegt hij: “Het gaat ons er vooral om lekker samen te sporten, de Tour de France hoeven we niet te halen.” Toch wil de vereniging de zaken wel wat professioneler aan gaan pakken. “Als lid van de wielersportbond NTFU kunnen we onze leden goed verzekeren,” noemt Jongschaap een eerste belangrijke professionaliseringsslag. “Op de ledenvergadering in februari is professionalisering één van de agendapunten.” Wordt vervolgd dus! 

Meer informatie op deze site

Schaatsers van STC Oldemarkt in Thialf
Fietsers van STC Oldemarkt
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35