Hans Alders tijdens een training op de indoor skibaan in Zwolle -
Hans Alders tijdens een training op de indoor skibaan in Zwolle - Foto: Aangeleverd

Hans Alders gaat tijdens Invictus Games skiën in Colorado: ‘Ik wil ambassadeur zijn voor gewonde oud-militairen’

· leestijd 2 minuten Sport

BELT-SCHUTSLOOT - Bochtjes draaien, remtechniek, verschillende snelheden en hoeken maken. Al deze skivaardigheden oefent Hans Alders (53) op een donderdagavond in februari in Indoor Skischool Leenman in Zwolle. En dat is hard nodig omdat hij op 17 maart naar Colorado in Amerika vertrekt om deel te nemen aan het skionderdeel van de Invictus Endeavours, georganiseerd door de Invictus Games Foundation. Zeker met de wetenschap dat de Belter nooit eerder op de lange latten heeft gestaan. Dit is een onderdeel van de Invictus Games, opgericht door de Britse prins Harry. 

“Dit was mijn zesde skiles, ik heb er in Zwolle nog eentje tegoed en ook nog een in Snowworld Zoetermeer van Bas van den Berg, coach van het Dutch Invictus Team dat volgend jaar naar Canada gaat,” vertelt Alders na afloop. “En ik ga ook naar de fysiotherapeut, want ik heb slechte knieën en wil die sterker krijgen.” De medewerker van GRID in Meppel en Amsterdam, een bedrijf in energiemanagement, meldt tussen neus en lippen ook nog dat hij een beperkte longinhoud heeft. Toch heeft hij vorig jaar zich aangemeld voor Invictus Endeavours. Zijn bravoure lijkt op die van Pippi Langkous, die ooit zei: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” 

Wounded, Injured, Sick

Honderden oud-militairen solliciteren net als Alders naar het onderdeel skiën in Colorado, waar de skipistes boven de 3.000 meter liggen. Samen met 14 anderen wordt Alders uitgekozen. Zijn motivatie overtuigt de organisatie. “Ik wil graag een ambassadeur zijn van oud-militairen die gewond zijn geraakt tijdens hun diensttijd.” Hij vindt dat belangrijk omdat er volgens hem veel minder aandacht en nazorg is voor deze groep in vergelijking tot veteranen. Zelf is hij tijdens zijn diensttijd in 1994 gewond geraakt door een medische misser in het militair ziekenhuis. Hij voldoet aan de WIS: Wounded, Injured en Sick. Dat zijn de voorwaarden om mee te mogen doen aan de Invictus Games, die bestaan uit de onderdelen Games (sportwedstrijden, volgend jaar in Canada) en Invictus Endeavours (jaarlijks meerdere uitdagingen, waarbij het niet gaat om winnen, maar jezelf overwinnen). Veel gewonde oud-militairen weten niet welke mogelijkheden er allemaal zijn. Alders somt op: “Je kunt gaan varen, boogschieten, vissen, bergwandelen, golven, vissen, rolstoelbasketbal, hardlopen en andere activiteiten, ook in je eigen omgeving.” Gewonde oud-militairen kunnen daarvoor een kijkje nemen op de site invictusgamesfoundation.org. Alders kan alle gewonde oud-militairen aanraden te gaan sporten. “Sporten is een middel tot herstel en het verbroedert. Iedereen die meegaat naar de Invictus Games snapt wat jij hebt meegemaakt, je hoeft hen niets uit te leggen.”

Internationaal georiënteerd

De Belter vertrekt op 17 maart met het vliegtuig naar Denver. Op 18 maart al begint zijn skiavontuur in Colorado. De andere veertien deelnemers komen uit Europa, Afrika en Amerika. Zij krijgen skiles en zullen ook een onderlinge competitie aangaan. Over het communiceren met hen maakt Alders zich geen zorgen. “Mijn baan is internationaal georiënteerd en ik ben gewend in andere talen te spreken,” klinkt het. De skileraren zijn vrijwilligers van het Armed Force Para-Snowsport Team uit Engeland. “Zij hebben ook wereldkampioenen en Olympisch kampioenen opgeleid, die kunnen letterlijk iedereen leren skiën,” aldus Alders. Dat is een geruststellende gedachte voor Nelly, Alders vriendin. Zij steunt hem volledig in zijn missie. Omdat er in Colorado een tijdverschil is van acht uur, zal het stel vooral ‘s ochtends bij Alders’ ontbijt telefonisch contact hebben.

Oranje skioutfit

In totaal blijft Alders twee weken in Colorado. Een outfit daarvoor heeft hij al aangeschaft. In Zwolle zoeft hij op de indoorskibaan naar beneden in een zwarte broek en - hoe kan het ook anders - oranje jas en dito helm. Op 28 maart vliegt hij terug naar Nederland, hopelijk met mooie herinneringen en energie voor de toekomst. Ook wil hij met de Invictus Endeavours alsnog een goede afsluiting maken van zijn tijd in het leger. Daarvoor heeft hij in het verleden nooit echt de tijd genomen. 


Hans Alders tijdens een training op de indoor skibaan in Zwolle - - Foto: Aangeleverd

Door Hilda Knol

Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35