Bestuurslid Ineke Kroese bekijkt een proef
Bestuurslid Ineke Kroese bekijkt een proef Foto: Tekst en foto: Hilda Knol

Diplomarijden bij STAPS: alle 24 ruiters leggen dressuurproef succesvol af

· leestijd 1 minuut Sport

DE BULT - Het is feest bij Stichting Aangepast Paardrijen Steenwijk e.o. (STAPS). Alle 24 ruiters die dinsdagavond 26 maart meedoen aan het jaarlijkse diplomarijden in de Paard Mens Onderwijs-manege zijn geslaagd.

“Je hebt een goede proef gereden en prima op de letters gestuurd,” complimenteert jurylid Daniëlle Ditters ruiter Michael. Glunderend neemt hij het diploma in de kantine in ontvangst. Uit een schaal mag hij ook nog een rozet uitzoeken. Daarover hoeft Michael niet lang na te denken. Weloverwogen kiest hij voor een oranje exemplaar. Na hem krijgt Sanne haar diploma. Ook voor haar zijn er lovende woorden van Ditters: “Jij hebt er goed aan gedacht om na de proef jouw pony te aaien en te belonen.” 

Proef

Ineke Kroese, bestuurslid van Staps, legt uit dat de ruiters allemaal een beperking hebben. “Ze lopen een proef van acht minuten met figuren, stilstaan en sturen naar de letters.” Ze verzekert dat de vrijwilligers die naast ruiter en paard lopen, dat puur voor de veiligheid doen. De ruiters rijden hun proef geheel zelfstandig. De jury geeft punten voor hoe zij de figuren rijden, hoe hun balans is en of ze rechtop zitten. De proeven worden door het massaal aanwezige publiek bijna ademloos gevolgd. Niemand wil de ruiters uit hun concentratie halen. Lachend zegt Kroese: “De ruiters hebben veel familieleden uitgenodigd en zelfs ook de schoonmakers van hun huizen.”

Opstapperron

Michael, Sanne en alle andere ruiters zijn blij en opgelucht dat ze het diploma gehaald hebben. Kroese: “Ze waren allemaal zenuwachtig, normaal rijden ze in een groep, maar vandaag moeten ze het alleen doen.” Daarvoor hebben ze volgens het bestuurslid goed geoefend tijdens twee avonden. “En ze kunnen veertig keer per jaar op de dinsdagen in deze manege een rijavond bezoeken,” vult ze aan. De instructeur is Betty Boterhoek. Om het voor alle ruiters mogelijk te maken om mee te doen, heeft STAPS aangepaste zadels en teugels aangeschaft. Dankzij een opstapperron en een rolstoeltillift kan iedereen een paard bestijgen. “Als een handicap een ruiter belemmert, dan zoeken wij naar mogelijkheden zodat hij toch kan rijden,” benadrukt Kroese. Ze voegt daaraan toe dat de paarden die de stichting huurt van Paard Mens Onderwijs allemaal rustige paarden zijn met een soepele tred.

Extra rijavond 

Het bestuur is blij dat Henk Brouwer, eigenaar van de PMO-manege, STAPS anderhalf jaar geleden onderdak heeft geboden. Hier staan ook de 14 paarden, die de stichting huurt van de PMO-manege, op stal. Dat was in de vorige manege in Steenwijkerwold niet mogelijk. Het telkens halen en brengen van de paarden werd een te grote kostenpost voor STAPS, die voor een groot deel afhankelijk is van sponsoren, subsidies en bijdragen van serviceclubs. Kroese doet nog een oproep: “We willen ook op de donderdagavond rijlessen voor mensen met een beperking aan gaan bieden, waarvoor we nog vrijwilligers zoeken.” Aanmelden kan via de mail: stapsmanege@outlook.com.

Jubbega in de eerder dit seizoen gespeelde wedstrijd tegen Olde Veste
Nieuwe ontwikkeling: Jubbega gaat tóch de competitie niet uitspelen Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Hey Terugwinnaar, doe jij ook mee met de grondstoffenspeurtocht? Speur mee in Steenwijk en win bioscoopkaartjes Steenwijk gisteren
Afbeelding
Olde Veste wint halve bekerfinale van SVBO Emmen Met video 26 apr, 10:10