Grietje Kooistra met Snoekie
Grietje Kooistra met Snoekie Foto: Hilda Knol

Ruiters en vrijwilligers Staps nemen afscheid van paarden en Pasmanmanege

· leestijd 1 minuut Sport

STEENWIJKERWOLD - De ruiters en vrijwilligers van Stichting Aangepast Paardrijden Steenwijk e.o. (STAPS) hebben dinsdagavond 5 juli afscheid genomen van de paarden en de Pasmanmanege. Voor de paardeneigenaars zijn er bloemen. De paarden worden getrakteerd op een ‘paardentaart’. Vanaf half augustus is de stichting te gast bij Paard Mens Onderwijs (PMO) in De Bult. 

“Met gemengde gevoelens nemen we afscheid van deze manege, die speciaal voor onze vereniging is gebouwd,” zegt voorzitter Kroese. Toch gaat STAPS verhuizen naar De Bult. Het kost de stichting teveel energie en geld om te blijven rijden in Steenwijkerwold. De paarden moeten immers telkens met trailers gehaald of gebracht worden, terwijl ze in De Bult op stal staan. 

Laatste rondjes

Dinsdagavond rijden de ruiters daarom de laatste rondjes door de Pasmanmanege. Zij worden allemaal begeleid door twee of drie vrijwilligers aan weerszijden van het paard. Tussen de twee lessen door geeft STAPS de paardeneigenaren een bos bloemen en cadeaubon als dank voor het beschikbaar stellen van hun paard. Een speciaal dank- en afscheidswoord is er voor paardeneigenaar Sharon Jonas uit Onna. “Zonder jou zou STAPS niet hebben bestaan,” zegt Kroese. Voor de paarden Pelle, Breeze, Floris, Snoekie en Ciska staat een doos klaar met allerlei lekkernijen, zoals appels, wortels en witbrood. De ruiters hebben die speciaal voor de viervoeters gevuld. “Het zijn ongelovelijke, lieve en trouwe beesten,” aldus Kroese. “Ze spiegelen je gedrag en geven onze ruiters ontspanning.” Een deel van de paarden gaat nu genieten van een welverdiend pensioen.

Welkom bij PMO

De afgelopen maanden heeft instructrice Janet Bakker samen met STAPS de paarden in De Bult getest. Zes paarden daarvan hebben zij geselecteerd. “Deze paarden zijn geschikt om te worden bereden door onze ruiters, die allemaal een beperking hebben,” legt Kroese uit. Hij kijkt uit naar een nieuwe start in De Bult. “We nemen met pijn in het hart afscheid van de Pasmanmanege, maar weten ook dat we welkom zijn bij PMO,” besluit hij. 

Vrijwilliger met een ruiter
Jolanda Bron (links), Mickey Freriks, paard Peggy en ruiter
Afscheidstaart voor de paarden
Afbeelding
Afbeelding
Sharon Jonas (links) en Janet Bakker

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.