Anjo Geluk
Anjo Geluk Foto: Hilda Knol

Steenwijkse Anjo Geluk schrijft samen met Eric Steegers het boek ‘Vóórdat je zwanger wordt’

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - Samen met Eric Steegers heeft de Steenwijkse Anjo Geluk het boek ‘Vóórdat je zwanger wordt’ geschreven. Hierin vertellen zij wat vrouwen en mannen moeten weten over preconceptiezorg. 

Anjo Geluk woont sinds vijftien jaar in Steenwijk. In haar woning aan het Steenwijkerdiep vertelt de gepensioneerde verpleegkundige en socioloog dat ze al twintig boeken heeft geschreven. Veel daarvan gaan over gezondheidheid. Het laatste boek dat vorige maand is verschenen heeft als titel ‘Vóórdat je zwanger wordt’. Dat boek schreef ze samen met Eric Steegers, gynaecoloog en hoogleraar Verloskunde en Gynaecologie in het Erasmus MC in Rotterdam. Het tweetal bracht eerder het boek ‘Gezond zwanger worden, het handboek over preconceptiezorg’ uit. “Dat boek hebben we geschreven voor professionals, zoals verloskundigen en gynaecologen. We vonden dat er ook een toegankelijker boek moest komen voor wensouders zelf, waarin zij alle benodigde informatie vinden,” legt Geluk uit. Volgens haar begint de zorg voor je kindje niet pas bij een positieve zwangerschapstest, maar al vóór de bevruchting.

Ken je eigen geschiedenis

Op de vraag wat vrouwen en mannen moeten weten voor een zwangerschap, antwoordt Geluk: “Ken je eigen geschiedenis!” Daarmee bedoelt ze dat het belangrijk is om de erfelijke ziektes in de familie te kennen, maar ook of de wensmoeder een operatie heeft gehad en of de medicijnen de ze gebruikt wellicht gevaarlijk zijn voor een ongeboren vrucht. “Het is belangrijk om al voor de zwangerschap te stoppen met softdrugs, roken en alcolhol en dat geldt ook voor de wensvader,” voegt ze daaraan toe. “Alles in zijn lichaam beïnvloedt de kwaliteit van het sperma. Als hij solidair is met zijn vrouw, kan zij het ook gemakkelijker gezond gedrag volhouden.” Voor de zwangerschap al foliumzuur slikken, is een ander belangrijk advies. Geluk raadt wensouders aan om al deze belangrijke onderwerpen ruim voor de zwangerschap met een gynaecoloog of verloskundige te bespreken en niet te wachten tot acht weken zwangerschap als er een echo gemaakt moet worden. “Alles wat je voor een zwangerschap doet is meegenomen, bij acht weken is het kindje al af, alles is dan in aanleg aanwezig.”

Psychische gezondheid

In het boek ‘Vóórdat je zwanger wordt’ komen naast de lichamelijke gezondheid, ook de psychische gezondheid aan bod. “We beschrijven wat bijvoorbeeld een eetstoornis of borderline voor invloed heeft op de zwangerschap.” De auteurs gaan bovendien in op zwangerschap en een instabiele relatie of slechte financiele situatie. Andere hoofdstukken gaan over zwanger worden als alleenstaande vrouw of in een lesbische relatie. Dat geldt ook voor opnieuw zwanger worden na een miskraam. De auters gaan ook de ethische discussie niet uit de weg. “Soms lukt het echt niet om zwanger te worden, hoe richt je dan je leven in, zonder elkaar te verliezen,” zegt Geluk. In het boek staat verder advies van meerdere wetenschappers.

Meer informatie

Andere boeken die Geluk schreef zijn ‘Het Tweelingenboek’ en ‘Vroeg geboren’ ‘Vóórdat je zwanger wordt’ is verkrijgbaar bij elke boekhandel en op www.maklu.be.

Afbeelding
Barsbekerbinnenpolder
Barsbekerbinnenpolder beter ingericht voor weidevogels: 'Samenwerking goed voor de natuur én de agrarische sector' Steenwijkerland 17 mei, 08:00
Afbeelding
Dweilorkesten zorgen zondag 26 mei voor gezelligheid in centrum Steenwijk: Koopzondag met Grand Finale op de Markt Cultuur 17 mei, 08:00
Afbeelding
Noodopvang asielzoekers in Vledder verlengd Westerveld 16 mei, 21:31