Wethouder Marcel Scheringa: "Trots op het scheiden van afval in Steenwijkerland"
Wethouder Marcel Scheringa: "Trots op het scheiden van afval in Steenwijkerland" Foto: Kringloopwinkel Steenwijk

Textielactie op de Markt in Steenwijk

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - Op dinsdag 12 juli heeft gemeente Steenwijkerland met een vrachtwagen 3800 kilo textiel op De Markt in Steenwijk gedeponeerd. Dit om bekendheid te geven aan het feit dat het sorteren allemaal mensenwerk is en alles door handen gaat van medewerkers van het Textiel Sorteer Centrum Steenwijkerland (een bedrijf van Stichting Kringloopwinkel Steenwijk e.o.).

Kringloopwinkel Steenwijk: “In het Textiel Sorteer Centrum wordt een half miljoen kilo verwerkt per jaar. Wij willen hergebruik stimuleren en verzoeken dringend geen afval in de textielcontainers te gooien. Er zit immers vaak mooie en goede (merk)kleding bij wat minstens een tweede leven waard is! Meegenomen is dat 1 kilo tweedehands gekocht 1 kilo CO2 bespaart.”

Grondstoffen

Wethouder Marcel Scheringa: “Jaarlijks maken we zo’n 450 kilo afval per persoon. Alhoewel, afval… Steeds vaker hebben we het over grondstoffen. In Nederland wordt zo’n 60% gescheiden ingeleverd. In Steenwijkerland ligt dat cijfer zelfs nog wat hoger. Daar ben ik trots op! Het is goed voor het milieu én onze gemeente. Want wat we kunnen hergebruiken, hoeven we niet nieuw te maken. En dat spaart grondstoffen en energie. We doen het in Steenwijkerland dus eigenlijk al heel goed. Hoe goed, dat hebben we dinsdag 12 juli op de markt in Steenwijk laten zien.”

Textiel

Er zitten nog vaak elektrische apparaten, drinkpakken of textiel in het restafval. Heel veel spullen zijn nog goed te recyclen. Bijvoorbeeld textiel. Textiel kan iedere inwoner inleveren bij de ondergrondse textielcontainers in de gemeente of bij de Kringloop in Steenwijk. Denk hierbij aan goed herbruikbaar textiel. Maar ook textiel dat niet meer op te knappen of opnieuw te gebruiken is, mag in de container. Wat wordt er ingezameld? Sokken, knuffels, ondergoed, handdoeken, gordijnen, sjaals riemen, petten en schoenen. Het mag allemaal in de textielcontainer. Geef textiel hiermee een tweede kans. Het kan verkocht worden in de Kringloopwinkel of gebruikt worden voor andere doelen.



Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Burgemeester Rob Bats komt ook een kijkje nemen
Afbeelding