Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Jaap Veneboer geeft een lezing over de wondere wereld van de zwammen

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - Jaap Veneboer geeft op donderdagavond 13 oktober in De Zuidwester een lezing met als thema: ‘De wondere wereld van de zwammen’. 

Herfst is de tijd van de paddenstoelen, een wondere wereld. Misschien was ‘duistere wereld’ wel een betere titel geweest, omdat er door veel mensen argwanend gekeken wordt naar paddenstoelen. Ze verschijnen vrij plotseling en een aantal soorten zijn nog giftig ook.

Paddenstoelendeskundige Jaap Veneboer vertelt tijdens de lezing met enthousiasme over zwammen, die hij illustreert met een veelheid aan foto’s. Laat je verwonderen door de grote verscheidenheid en de prachtige kleuren van paddenstoelen.

Vooral de bossen met vele soorten loofbomen kunnen rijk aan paddenstoelen zijn. Veel soorten gaan namelijk een samenwerking aan met bijvoorbeeld eik, beuk of berk, waarbij beide er voordeel van hebben. Werden vroeger de fietspaden die door onze bossen waren aangelegd voorzien van schelpen, gebeurt dit tegenwoordig niet meer met als gevolg een terugloop van soorten die langs deze paden groeiden, zoals witte en zwarte kluifzwam, gewoon varkensoor en aardsterren.

Behalve paddenstoelen die samenwerken met bomen, zijn er ook die alleen maar dood hout opruimen of zelfs levende bomen aantasten. Natuurlijk zijn er ook vele soorten die niet afhankelijk zijn van bomen. Denk daarbij aan mestzwammen, paddenstoelen die op andere paddenstoelen groeien of zelfs zwammen die dierlijke organismen aantasten. Een mooi voorbeeld van deze laatste is de rupsendoder. Tot slot is er aandacht voor de slijmzwammen, die ondanks dat het geen echte zwammen zijn, toch door vele mycologen onderzocht worden, al was het alleen al om de prachtige vormen en kleuren.

Datum en tijdstip lezing: 13 oktober 2022 vanaf 20:00 uur

Plaats:  Multifunctioneel centrum De Zuidwester, Gasthuislaan 84, 8331 MZ Steenwijk

Deelname: gratis voor leden IVN en KNNV en € 2 voor niet-leden

Aanmelden: per mail: voorzitter@noordwesthoek.knnv.nl.

Aanvallende actie van Jason Huisman
Update: Olde Veste wint laatste competitiewedstrijd tegen Alcides met 3-1 Met foto- en videoverslag 12 uur geleden
Bas Nijhuis
Bas Nijhuis volgt Overijsselse Olympische sporters in eigen Oost-serie 'Bas naar de Spelen' Sport 13 uur geleden
Diner en Blanc
Laatste kaarten in de verkoop Diner en Blanc Steenwijk 19 mei, 18:33