Energieadviseur Frans van der Burg in gesprek
Energieadviseur Frans van der Burg in gesprek Foto: Martine Sprangers

Do’s & don’ts van open verbrandingstoestellen: Zo zorg je voor een gezond klimaat in huis

· leestijd 2 minuten Steenwijk

In een landelijk dagblad verscheen een verontrustend artikel dat koken op gas slecht is voor de kwaliteit van de binnenlucht. Koken op elektra zou veel beter zijn. Helemaal waar, maar wel incompleet. Dit geldt namelijk voor alle open verbrandingstoestellen en niet alleen voor de gaskookplaat. Energieadviseur Frans van der Burg van Stichting Duurzaam Steenwijkerland legt uit hoe dit zit.

Wat is een open verbrandingstoestel

Elk apparaat waarin (fossiele) brandstof wordt verbrand, heeft zuurstof nodig. Een open toestel haalt dit uit de ruimte waar het apparaat staat. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor kaarsen, wierrook en losse kacheltjes.

Nog volop verkrijgbaar

Open toestellen komen op de professionele markt niet meer voor en worden niet meer geïnstalleerd. Maar in de doe-het-zelf sector zijn nog allerlei varianten verkrijgbaar. Door de huidige energieprijzen vinden deze aardig aftrek. Denk aan petroleumkachels, gaskachels en gelhaarden. Het is misschien goedkoop, maar niet duurzaam en zeker niet zonder risico’s.

Risico’s

Krijgt het apparaat onvoldoende zuurstof en wordt er niet genoeg geventileerd? Dan vindt er onvolledige verbranding plaats. Dit kan ook gebeuren wanneer het toestel slecht is onderhouden of niet schoon is. Er komen dan schadelijk verbrandingsgassen in je woning vrij. Het gaat vooral om het onzichtbare, reukloze en zeer giftige gas koolmonoxide. Blootstelling hieraan kan zorgen voor hoofdpijn, duizeligheid, concentratiestoornissen en uiteindelijk zelfs tot de dood. Levensgevaarlijk!

Ventilatie voor verse zuurstof

Bij een goede en volledige verbranding ontstaat vooral zuurstofarme lucht en een kleine kans op koolmonoxide vervuiling. Voldoende verse, frisse buitenlucht is essentieel. Aan beide kanten van de woning moeten er openingen in de gevel zitten. Denk aan roosters die ook bij gebruik van open verbranding altijd openstaan. Dit is zeker van belang bij nieuwe kozijnen, mechanische ventilatie en het afsluiten van naden en kieren met een tochtstrip.

Oranje of rode vlam: dit moet je doen Is de vlam oranje of rood in plaats van blauw? Dan is er sprake van onvolledige verbranding. Schakel het apparaat direct uit en zet de ramen open. Maak daarna het apparaat schoon, stel het juist af en controleer de luchttoevoer zorgvuldig.

Koolmonoxidemeter

Onderschat de risico’s van koolmonoxide niet. Het plaatsen van een koolmonoxidemeter geeft je inzicht in de kwaliteit van de binnenlucht. Bij het gebruik van open verbrandingstoestellen een aanrader. Zorg daarnaast voor voldoende verse lucht, ventilatie en een schoon en goed onderhouden apparaat.

Gratis advies van de energiecoach

Weten hoe je op een gezonde manier energie bespaart in huis? En wat duurzame alternatieven zijn? Maak helemaal gratis een afspraak met de energiecoach via www.duurzaamsteenwijkerland.nl/energiecoaches. De speciaal opgeleide vrijwillige energiecoach komt bij jou thuis. Met een handige checklist ga je samen door je woning en krijg je allerlei tips om energie te besparen en je huis te verduurzamen. Of je nu een huur- of koopwoning hebt, jong of oud bent, alleen of samen woont. De energiecoach is er voor iedereen in Steenwijkerland.

Spreekuur van de energieadviseur 

Iedere woensdag om 19.00 en 20.30 uur (op afspraak) en donderdag van 13.00 tot 17.00 uur houdt de energieadviseur spreekuur bij het Infopunt aan de Kerkstraat 4 in Steenwijk. Hier kun je terecht met al je vragen over het verduurzamen van je woning. Je krijgt gratis, deskundig en onafhankelijk advies. Bijvoorbeeld over isolatie, zonnepanelen en de warmtepomp. De adviseur helpt je ook met subsidies en het beoordelen van offertes. Maak een afspraak via info@dzst.nl of kom langs.

Door Grietje Bakker

Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35