Drie hangbuikzwijntjes op de vlucht voor het schepnet van boswachter Harco Bergman
Drie hangbuikzwijntjes op de vlucht voor het schepnet van boswachter Harco Bergman Foto: Journaal

Boswachter probeert hangbuikzwijntjes te vangen

Steenwijkerland

BANT - Boswachter Harco Bergman en medewerkers van de dierenambulance zijn al al een paar dagen bezig om vier hangbuikzwijntjes te vangen, die iemand in het Kuinrebos heeft gedumpt. Op maandag 3 januari is daarvan een verslag te zien in het regionaal nieuwsblok van de journaals tussen 12.00 en 15.00 uur. 

“De hangbuikzwijntjes hebben heel korte pootjes, maar kunnen ontzettend hard rennen en zijn heel flexibel, als ze onder een braamstruik vliegen, zijn we ze kwijt,” vertelt Bergman aan de verslaggever van het journaal. Zijn voorstel om ze dan maar gewoon te laten gaan, wijst de boswachter resoluut van de hand. “Het zijn geen wilde dieren, ze kunnen onder de auto komen of misschien hebben ze wel een ziekte, waardoor onze wilde reeën gevaar kunnen lopen,” legt hij uit. 

Eentje is gevangen
De hangbuikzwijntjes moeten dus hoe dan ook gevangen worden en het bos uit. Nadat de zwijnenvangers de zwijntjes tussen doeken hadden gejaagd, lukte het de boswachter afgelopen weekend om er eentje te vangen. De jacht op de overige drie hangbuikzwijntjes gaat daarna nog door. Ook op maandag en dinsdag lukt het niet om de dieren te vangen.

Bergman komt wel vaker in het nieuws, zoals onlangs nog met drugsdumpingen. Dat er zelfs mensen hun dieren in het bos dumpen is een nieuw triest dieptepunt.

De boswachter en medewerkers van de dierenambulance proberen de hangbuikzwijntjes te vangen
Boswachter Harco Bergman
Afbeelding
Zomerse Exoten-Expeditie voor jongeren in Nationaal Park Steenwijkerland 3 mei, 14:00
Jannie Mol bij de huldiging 65 jaar lid, Jannie Baas (links) en Marie Strating -
Vrouwen van Nu Polder II/Steenwijkerwold viert 75-jarige jubileum in de Proefkolonie Steenwijkerland 3 mei, 12:00
De nieuwe trainer Peter Joustra -
Dubbelinterview: Peter Joustra volgt Hans Nijmeyer op als trainer van DIOS Sport 3 mei, 10:42