Ingespannen is Trijn Jongman met haar team aan het werk
Ingespannen is Trijn Jongman met haar team aan het werk Foto: Hilda Knol

Wethouder Trijn Jongman lanceert het Geldloket

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

STEENWIJK - Op donderdag 10 maart heeft wethouder Trijn Jongman het Geldloket gelanceerd bij Sociaal Werk De Kop. Dit loket biedt hulp bij geldzaken. De lancering gebeurde op een ludieke manier: door het openen van een escapekoffer, een variant op de escaperoom. 

Het Geldloket is een samenwerking van Sociaal Werk De Kop, de Gemeentelijke Kredietbank, de gemeente Steenwijkerland (schuldhulpverlening) en vrijwilligersorganisaties. Dat betekent dat er nu één plek is waar inwoners terecht kunnen voor snelle en persoonlijke ondersteuning bij geldzaken. Bijvoorbeeld als er sprake is van betaalachterstanden, maar ook voor budgetadvies en het inzichtelijk maken van inkomsten en uitgaven. Kortom: hulp bij geldzaken. Inwoners kunnen zonder afspraak terecht bij het inloopspreekuur van het Geldloket dat er elke donderdagmiddag is.

Trijn Jongman krijgt 45 minuten de tijd om de escapekoffer te openen. Helma van der Helm, schuldhulpverlener, Annie Dijkstra, buurtmaatschappelijk werker en de jongeren Aimee Heerschop en Thom Dulstra van JAR helpen haar daarbij. Met een beetje hulp van Annemiek Steenbeek, buurtmaatschappelijk werker en Jessica Hardt, jongerenwerker, slaagde Jongman er op de valreep in de koffer te openen. Slechts drie minuten resteerden nog op de klok. “Bij het openen van de escapekoffer is het net als bij het oplossen van schulden belangrijk dat jong en oud samenwerken,” concludeert Van der Helm. 

De escapekoffer
Om de escapekoffer te kunnen openen moet het vijftal een aantal puzzels oplossen, zoals een woordzoeker en een sudoku. “Je mag een mobiele telefoon gebruiken,” instrueert Steenbeek. Zij vertelt daarbij dat Jeroen centraal staat. Hij is door een ondoordachte actie in de schulden terechtgekomen. Hardt laat een filmpje zien, waarop te zien is wat hij uitspookte: een brandje stoken met schade aan auto’s. Jeroen heeft zijn opa om hulp gevraagd. Opa heeft een oplossing achtergelaten in een koffer. Deze koffer moet binnen 45 minuten worden opengemaakt om te voorkomen dat de deurwaarders op de stoep staan. De escapekoffer is een nieuw middel dat ingezet wordt om jongeren te laten ervaren wat het is om in stress te leven doordat er schulden zijn. En ook hoe die stress het oplossingsvermogen aantast.

Meer informatie over het Geldloket is te vinden op www.steenwijkerland.nl/geldloket

Afbeelding
Bruidspaar Sielhorst is 65 jaar getrouwd: 'Jo werd onverwachts Riet's winnende lot' Steenwijk 7 uur geleden
Afbeelding
Giethoorn staat centraal tijdens Dag van de Geschiedenis Steenwijkerland 8 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de Overijsselse kanshebbers op deelname aan het Regio Songfestival Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
19 verenigingen uit Steenwijkerland en 7 uit Westerveld vanaf zaterdag op pad met de Grote Clubactie Steenwijkerland 21 sep., 10:32
Afbeelding
Eén op drie huurders in Drenthe mogelijk in geldproblemen Westerveld 21 sep., 10:04
Afbeelding
Tour de Wijnboer op zondag 24 september in Havelte Westerveld 21 sep., 07:00