Jaarlijkse energiekosten per gemeente in Overijssel
Jaarlijkse energiekosten per gemeente in Overijssel Foto: Aangeleverd

Zwollenaar heeft laagste energierekening van Overijssel, Staphorster hoogste

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

ZWOLLE - Inwoners van de gemeente Zwolle betalen jaarlijks gemiddeld ruim 3600 euro aan energiekosten. Daarmee hebben zij de laagste energierekening van Overijssel. De hoogste rekening valt op de mat bij huishoudens in Staphorst. Daar betaalt een doorsnee gezin bijna 5600 euro per jaar. In Steenwijkerland bedraagt die rekening € 4651 per jaar. 

In algemene zin zijn huishoudens in Overijssel op jaarbasis ruim 200 euro meer kwijt dan het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit onderzoek van het Zwolse energiebedrijf Zonneplan, op basis van cijfers van het CBS.

Bekijk interactieve kaart van Nederland: Jaarlijkse energiekosten per provincie.

Het CBS houdt per gemeente en provincie bij hoeveel gas en stroom inwoners gemiddeld verbruiken. De meest recente cijfers dateren van 2020. Zonneplan legde daar de gemiddelde gas- en stroomkosten (CBS, maart 2022) naast en hield bovendien rekening met het percentage huishoudens dat gebruikmaakt van stadsverwarming. Het energiebedrijf concludeert dat men vooral buiten de Randstad een fikse energierekening kan verwachten.

Kosten lager in de steden

Wat opvalt is dat de energiekosten in de gemeenten rondom de grotere steden in Overijssel het laagst uitvallen. Na Zwolle volgen namelijk Deventer, Almelo, Enschede, Hengelo en Kampen. Zonneplan signaleert dezelfde trend ook op landelijk niveau. Het energiebedrijf constateert dat deze stedelijke gebieden doorgaans relatief veel meergezinswoningen (appartementen) kennen. Deze zijn vaak wat kleiner en hebben dus minder gas nodig om te verwarmen. Bovendien isoleren naast-, boven- en ondergelegen appartementen elkaar.

Bekijk interactieve kaart van Overijssel: Jaarlijkse energiekosten per gemeente in Overijssel.

Staphorst

De Overijsselse huishoudens met gemiddeld de hoogste energierekening wonen in Staphorst, Tubbergen en Dinkelland. In deze gemeenten liggen de jaarlijkse energiekosten ruim boven de 5000 euro. Gezinnen in Staphorst betalen gemiddeld zelfs bijna 5600 euro, wat neerkomt op ruim 465 euro per maand. Vier van de vijf gemeenten met de hoogste energiekosten behoren ook tot de top-5 als het gaat om de hoogste woningwaarde en het grootste woonoppervlak. Zo moet iemand in de gemeente Staphorst gemiddeld 212 vierkante meter zien warm te stoken, terwijl een woning in Enschede gemiddeld 107 vierkante meter groot is. Ook landelijk gezien heeft Staphorst de grootste huizen.

Janno Post met zijn zoon bij de nieuwe regenton en lavendelhaag
Lente! Tegels eruit, groen in de tuin in Westerveld Westerveld 5 uur geleden
Jan de Weerd van Brouwerij 1
Biljartvereniging Steenwijk speelt twee wedstrijden: gelijkspel en verlies. Sport 6 uur geleden
Weidevogelboer van het jaar Harry Sol krijgt de plaquette uitgereikt door voorzitter Hans de Lange
Vogelwacht IJsselham kiest Harry Sol uit Zuidveen tot Weidevogelboer van het jaar 2023 en neemt afscheid van bestuurslid Ton Fleer Steenwijkerland 7 uur geleden
Zaanzang, Verzetstraat 10, Koog aan de Zaan
VORK Kunstlezing op 12 maart: Marc Ruygrok in gesprek met Tijs Goldschmidt Cultuur 8 uur geleden
Willie Schilder zingt al vanaf zijn tiende jaar -
Willie Schilder brengt single en videoclip uit: Feesten in de kroeg Cultuur Insta-Dekop 10 uur geleden
Ensemble Himmelsburg
Serie Passie voor Bach brengt zondag 'cafémuziek' in Grote Kerk Steenwijk Cultuur 10 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.