Afbeelding
Foto: Hank Prinsen

Negentigste editie van de gondelvaart Giethoorn: een sprankelend succes

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

GIETHOORN - Op zaterdag 27 augustus was Giethoorn al vroeg in de ban van de gondelvaart. Na twee jaar verplichte pauze was het dorp er helemaal klaar voor, dat bewees ook de enthousiaste deelname aan alle activiteiten in de feestweek voorafgaand aan de gondelvaart en de bomvolle feesttent op vrijdagavond bij de vijfde en laatste editie van Giethoorn Live.

Al vroeg trokken op zaterdag gasten naar Giethoorn om het bekijken van de gondelvaart te combineren met een bezoek aan het bekende dorp in de kop van Overijssel. De vele extra parkeerplaatsen, gratis beschikbaar gesteld door inwoners en ondernemers, zorgden ervoor dat iedereen gemakkelijk een plekje kon vinden in de buurt van het parcours.

Zoals bekend is de gondelvaart op z’n mooist in het donker als de verlichting van de gondels zorgt voor een sprookjesachtige sfeer in de smalle dorpsgracht. Toch hoefde het publiek dat al eerder aanwezig was, zich niet te vervelen. Het voorprogramma dat aan het begin van de avond vertrok vanaf de Maaiensteeg zorgde voor veel gezelligheid op en aan de gracht. Muziek uit eigen omgeving (het Gieters Popkoor en de fanfare) werd afgewisseld door de vrolijke klanken van de dweilorkesten die meededen aan het Toet’n en Bloaz’n festival. Er was een lollyboot en museum ’t Olde Maat Uus gaf de aanwezige bezoekers een nostalgische blik in het verleden van Giethoorn.

De welkomstpunter markeerde de overgang naar de gondelvaart. Eerst waren de jeuggondels aan de beurt: Melle en Tom van De Stoezebolten met hun gondel “De Kameleon helpt de Gieterse koornmeule” beten de spits af. De twee blondgelokte jongens brachten de kap van de molen De Woudaap naar het waterdorp om de Gieterse koornmeule in zijn oude glorie te herstellen. Dat goed voorbeeld doet volgen bewezen de Waterlanders Mini. Al jaren volgden de twee kinderen de bouwersactiviteiten van hun vader bij de Waterlanders en zij besloten om in zijn voetsporen te treden. Hun eerste gondel Duck die de eerste prijs won, is dan ook een prima motivatie om volgend jaar weer mee te doen.

Tien grote gondels

Zij werden gevolgd door de zogenaamde grote gondels. Maar liefst tien bouwersgroepen verschenen aan de start. De meeste bouwersgroepen met veel ervaring, maar er waren ook nieuwe bouwersgroepen die aangaven dat meedoen voor hen belangrijker is dan winnen. Zij tonen hiermee aan dat een bijna honderd jaar oude traditie de moeite waard is om doorgegeven te worden. Daarom is het extra knap dat één van deze nieuwe bouwersgroepen “Met Vereende Kracht” is gelukt de vierde plek in de wacht te slepen. Elk jaar organiseert deze groep een Halloween Spooktocht en van daaruit besloten zij om ook mee te doen met de gondelvaart.

Voor de jury was het lastig jureren; de onderwerpen en de gondels zijn namelijk erg van elkaar verschillend: sommige gondels varen stil en sprookjesachtig voorbij, terwijl andere gondels zorgen voor veel spektakel in de dorpsgracht. Voor de bouwers betekent dit dat het altijd weer spannend is: valt hun gondel in de smaak bij de jury of heeft een andere groep meer succes. 

De Waterlanders wint

Om 01.00 uur werd de uitslag in de feesttent bekend gemaakt: De Waterlanders namen met hun gondel Fiesta Con Corona de wisseltrofee die zij bij de laatste gondelvaart in 2019 hadden gewonnen, met gepaste trots weer mee naar huis.
Op de tweede plek eindigde tot hun enorme vreugde bouwersgroep Zomerzotheid met een sprookjesachtige gondel “Onze achtertuin” en de derde prijs was voor de steampunkgondel “Queen Victoria op ontdekkingsreis door de tijd” van Buren Binnenpad die door hun hele buurt zijn gesteund en aangemoedigd bij de bouw van hun gondel.

Al met al een meer dan geslaagde 90e editie van de Gondelvaart Giethoorn!

Uitslag

Jeugdgondels

2. De Stoezebolten
1. Waterlanders MINI

Wedstrijdgondels

9. Nanjing Giethoorn Family
8. Op het leste moment
2. Zomerzotheid
10. OBS De Punter
3. Buren Binnenpad
6. Hylkemaweg
5. Wond’r
4. Met Vereende Kracht
1. De Waterlanders
7. De Baggerharkers

Afbeelding
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35