Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Vijf buurvrouwen realiseren Beleef- en pluktuin in Eesveen

Steenwijkerland

EESVEEN - Vijf buurvrouwen van de Holslootbrink hebben samen het initiatief genomen tot het aanleggen van een beleeftuin en pluktuin op het grasveldje tussen de huisnummers 24 en 26. Daarbij kregen zij steun van de KNHM foundatie en Dorpsbelang Eesveen-De Bult. Afgelopen zaterdag 8 oktober kwamen deze organisaties langs en openden de buurtbewoners de tuin met een feestje.

Joke van der Heide, één van de vijf buurvrouwen, vertelt dat op de plek van de beleeftuin en pluktuin zich eerst een verouderende speeltuin en daarnaast een poepveldje bevond. “Afgelopen zomer hebben de buurtbewoners de handen uit de mouwen gestoken en is er een mooie beleeftuin ontstaan, waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen werken in de tuin,” zegt Van der Heide. Hier groeien nu bloemen, kruiden, tomaten en fruit, zoals bramen en frambozen. Meerdere buurtbewoners hebben aangegeven dat ze gezamenlijk de pluktuin op vaste dagen in het jaar willen onderhouden. 

Kern met Pit

De buurvrouwen hebben voor de financiering een beroep gedaan op de KNHM foundatie. Deze stichting daagt mensen uit om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. Als dat lukt krijgen de initiatiefnemers voor hun buurtproject een cheque van 1.000 euro en de titel Kern met Pit. Voor dit geld willen de buurtbewoners planten en gereedschap aan gaan schaffen. Daarnaast hebben de initiatiefnemers van Dorpsbelang Eesveen-De Bult een bedrag gekregen (koppengeld) om een bankje te kopen. Omdat de bewoners alles zelf hebben gedaan, heeft de aanleg van de tuin hooguit 150 euro gekost.

De opening vond afgelopen zaterdagmiddag plaats. Voor alle bezoekers was er iets lekkers om te eten en drinken. De kinderen konden zich creatief uitleven met knutselen. Hun ouders maakten een insectenhotel voor in de beleeftuin.


Afbeelding
Ouders en kinderen maken insectenhotels
Afbeelding
Lizelotte Jongman (links) en Sanne Dusseljee
Dansduo Lizelotte Jongman en Sanne Dusseljee Nederlands Kampioen Sport Insta-Dekop 13 mei, 08:46
Stand van Schildklier Organisatie Nederland
Week van de Schildklier: wat is er te doen in Noord-Nederland? Algemeen 13 mei, 08:00
De Liesterkrallen
Gratis naar flitsend concert van De Liesterkrallen Cultuur 12 mei, 18:17