Watertoren in Sint Jansklooster
Watertoren in Sint Jansklooster Foto: Ruben Smit

Nationaal Park Weerribben-Wieden start nieuwe jaar met mini-symposia

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - Nationaal Park Weerribben-Wieden start het nieuwe jaar met 2 mini-symposia. Op maandag 23 januari op Buitengoed Fredeshiem staat het Hoge Land rondom het Eeserveld centraal. Op zaterdag 28 januari bij Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster een bijeenkomst over de liefde voor het landschap. Beide bijeenkomsten worden georganiseerd met studenten van Saxion Hogeschool. Bewoners, ondernemers en alle andere geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Verhalen uit het Hoge Land

Op het Hoge Land van Steenwijkerland vind je grafheuvels die 1000-en jaren oud zijn, houtwallen en singels, lanen vol 250 jaar oude beukenbomen en meer. Hoe onthul je al die geheimen van het gebied? Welke onontdekte verhalen liggen voor het oprapen? En hoe vertel je die dan? Studenten van Saxion Hogeschool deden onderzoek naar de geschiedenis van het gebied, verzamelden verhalen en bedachten hoe je die het beste kan vertellen. Ze presenteren hun ideeën op 23 januari op Buitengoed Fredeshiem. Ook Staatsbosbeheer is erbij en vertelt over de waarde en schoonheid van het gebied.

Uit liefde voor het landschap

Deze bijeenkomst bij het Bezoekerscentrum De Wieden van Natuurmonumenten is een 3-luik van verhalen vol liefde. Vanuit het verleden, via het heden naar de toekomst. Fotograaf Theo de Witte (Hollands Licht in de Kop van Overijssel) vertelt over zijn liefde voor het gebied aan de hand van zijn foto’s. Het heden beleef je op grote hoogte in de watertoren van Sint Jansklooster. Aan de toekomst van het landschap werk je zelf in een workshop van Duurzaam Steenwijkerland. Over hoe je je eigen tuin omtovert tot biodivers mini-Nationaal Park. Ook dit symposium wordt georganiseerd door studenten van Saxion Hogeschool en is op zaterdag 28 januari.

Proeftuin voor onderzoek en innovatie

Nationaal Park Weerribben-Wieden is proeftuin voor onderzoek en innovatie. Studenten kijken met een frisse blik naar het gebied of vraagstuk en komen met innovatieve oplossingen. Deze bijeenkomsten in januari worden georganiseerd met studenten van Saxion Hogeschool. Eerder waren ook studenten van Cibap uit Zwolle en de WUR in Wageningen actief in het gebied.

Voor inwoners en liefhebbers

Beide bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk voor inwoners, ondernemers en alle andere geïnteresseerden. Aanmelden is verplicht, want er is een beperkt aantal plaatsen. Dat kan op www.npweerribbenwieden.nl/agenda.

23 januari, Verhalen uit het Hoge Land, Buitengoed Fredeshiem, 15.00 uur

28 januari, Uit Liefde voor het Landschap, BC De Wieden, 13.00 uur

Minisymposia Nationaal Park Weerribben-Wieden
Afbeelding
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35