50PLUS
50PLUS Foto: 50PLUS

Ingezonden brief van Harold Kuiper van 50PLUS

· leestijd 3 minuten Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - Harold Kuiper, secretaris van de politieke partij 50PLUS heeft een brief naar burgemeester Rob Bats gestuurd. Hierin schrijft hij over de verkiezingsborden. 50PLUS maakt daarin formeel bezwaar tegen het collegebesluit om geen borden te plaatsen in de Gemeente Steenwijkerland. Ook gaat hij gebruik maken voor het inspreekrecht op de raadsvergadering van dinsdagavond 7 maart en dan dit onderwep te berde brengen. 

Geachte Burgemeester Bats, 

Klaarblijkelijk heeft de Gemeente Steenwijkerland eertijds besloten geen verkiezingsborden te plaatsen bij verkiezingen alwaar politieke partijen de mogelijkheid hebben zich te profileren in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. 

Wij als 50PLUS begrijpen dat de Gemeente Steenwijkerland graag opkomst bevorderende activiteiten wil ontplooien om daarmee meer burgers naar de stembus te trekken. Dit is op zich een nobel streven, echter, voor vele kleine partijen - met een gelimiteerd budget - en voor partijen die niet in de Raad van Steenwijkerland vertegenwoordigd zijn, is het essentieel dat zij voldoende mogelijkheden krijgen om zich te profileren in het publieke domein. Als 50PLUS maken wij deel uit van de partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen. 

50PLUS maakt dan ook formeel bezwaar tegen het enig (College-)besluit c.q. het besluit van de Burgemeester om geen borden te plaatsen in de Gemeente Steenwijkerland. Ook willen wij het College erop wijzen dat alle partijen die deelnemen aan de Provinciale Staten gelijk dienen te worden behandeld en dat er derhalve een informatieplicht is vanuit het College om deze partijen, al dan niet tijdelijk via de Provincie, hiervan actief op de hoogte te stellen: dit is tot op heden niet gebeurd. 

Naar aanleiding van contact met de nationale kiesraad kreeg 50PLUS het volgende bericht: “Over het algemeen kan gesteld worden dat campagnevoering, vallend onder de vrijheid van meningsuiting, niet in de Kieswet geregeld is. In verband met het aanplakken van verkiezingsposters heeft de rechter wel bepaald dat er sprake moet zijn van ‘mogelijkheden van enige betekenis’. Zie bijvoorbeeld deze uitspraak van de Hoge Raad: ECLI:NL:PHR:2005:AU2030, voorheen LJN AU2030, Parket bij de Hoge Raad, 03412/04 (rechtspraak.nl) 

“Het is dus duidelijk dat ondanks dat verkiezingenborden niet geregeld zijn binnen de kieswet, de Hoge Raad van mening is dat er zogenaamde “mogelijkheden van enige betekenis” dienen te zijn voor alle politieke partijen tijdens de verkiezingscampagne. Door het niet plaatsen van borden waarop politieke partijen zich kunnen profileren, handelt de Gemeente Steenwijkerland in strijd met deze uitspraak van de Hoge Raad der Nederlanden. De politieke partijen dienen de mogelijkheid te krijgen zich te kunnen uiten en de Gemeente zou de “mogelijkheden van enige betekenis” moeten faciliteren. 

In de circulaire (Circulaire voor Gemeenten over gecombineerde verkiezingen Provinciale Staten en waterschappen 2023) van de Minister van Binnenlandse Zaken die op 1 januari 2023 verzonden is aan alle burgemeesters is de volgende passage opgenomen bij punt 6: 

Punt 6 Plaatsen verkiezingsborden

In het kader van de opkomstbevordering en van de ondersteuning van politieke partijen ga ik ervan uit dat u, zoals gebruikelijk, tijdig verkiezingsborden plaatst waarop de politieke partijen hun posters kunnen aanplakken. Ik wijs erop dat het aanplakken van posters voor veel politieke partijen een belangrijk middel is om hun deelname aan de verkiezing onder de aandacht van de kiezers te brengen. 

In het algemeen deel van het Gemeentefonds is een voorziening opgenomen voor de bekostiging van het organiseren van verkiezingen. Deze is ook bedoeld voor het plaatsen van verkiezingsborden. Het past dan ook niet om politieke partijen geld te vragen voor het laten afbeelden of aanplakken van hun posters, of in het geheel geen gelegenheid te bieden om campagne-uitingen in de openbare ruimte toe te staan. 

Zoals ook al door de kiesraad is aangegeven, vallen uitingen van politieke partijen onder de vrijheid van meningsuiting - Artikel 7 van onze Grondwet. Het niet geven van de mogelijkheid aan politieke partijen om zich te kunnen profileren raakt aldus Artikel 7 van de Grondwet. Het verbieden van de vrijheid van meningsuiting en uitblijven van de mogelijkheden van enige betekenis om de vrijheid van meningsuiting te faciliteren, kan gezien worden als censuur. 

Zoals in de circulaire is aangegeven krijgt de Gemeente een bijdrage uit het Gemeentefonds om de verkiezingen onder de aandacht te brengen. Het is dan ook aan de Gemeente Steenwijkerland om deze bijdrage in te zetten en te gebruiken voor het plaatsen van borden waarop politieke partijen zich kunnen uiten. Mocht u hierin als College/Burgemeester niet meegaan, dan vragen wij u per omgaande politieke partijen vrij te laten zelf borden te mogen aanbrengen binnen de Gemeente Steenwijkerland. 

Geacht College: het gaat hier over een zaak met een zeer groot spoedeisend karakter, omdat de verkiezingen voor de deur staan en er geen tijd te verliezen is. Daarom vraagt 50PLUS per omgaande mogelijkheden te creëren voor politieke partijen om zich binnen de Gemeente te kunnen profileren, in lijn met de circulaire van de Minister, de uitspraak van de Hoge Raad en tenslotte het recht op de vrijheid van meningsuiting. 

Omdat het gaat om een zaak met een spoedeisend karakter, kunt ook direct contact met ondergetekende opnemen om deze zaak inhoudelijk te bespreken en mogelijk tot een oplossing te komen: 06 – 16600761. 

Met hoogachting, Mr drs H.V.D.Kuiper, Steenwijk van 50PLUS 

Reactie gemeente

Dank voor uw schrijven van 8 maart jl. aan de gemeenteraad. Deze brief wordt, samen met uw eerder verstuurde brief, geplaatst op de lijst ingekomen stukken van de raadsvergadering van 14 maart 2023. 

Reactie Harold Kuiper

Het één dag voor de verkiezing (14 maart) formeel op de agenda van de gemeenteraad zetten is geen oplossing. Duidelijk, en niet door de gemeente Steenwijkerland weerlegt, is dat er een verplichting rust op de gemeente om borden van algemene strekking in Steenwijkerland te plaatsen. Die zijn er nu niet. Wat voor de hand ligt, dient ter hand worden genomen. Ik wil wel mee helpen timmeren om de borden in elkaar te zetten en te plaatsen. Als verkiezingen het feest van de democartie is dan zou ik graag samen met de gemeente de slingers ophangen. Dat wil zeggen posters van politieke partijen en zo spoedig mogelijk voor 15 maart aan plakken op verkiezingsborden. Het kan nog, Laten we het oppakken.

Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35