Stolpersteine in Steenwijk
Stolpersteine in Steenwijk Foto: Aangeleverd

Joods nieuws uit Steenwijk

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

STEENWIJK - Begin april is weer de Nieuwsbrief Joods Steenwijk verschenen. Hierin bericht Harma Prinsen-De Vroome uit Zuidveen over het onderwijsproject dat aandacht besteedt aan 9 april 1943, de dag waarop 13 Steenwijkse Joden naar Kamp Vught werden gedeporteerd. Ook kondigt Prinsen de Open Joodse Huizen-dag aan, die Stichting Stolpersteine organiseert en blikt ze terug op het onderzoek van Martin van der Linde naar hoe de gemeente Steenwijkerland na de oorlog omging met het roerend en onroerend goed van de Joden. 

In het vroege voorjaar van 1943 kwam het bericht dat acht Nederlandse provincies vanaf 10 april ‘Judenrein’ moesten zijn. Dat gold voor Overijssel en dus ook voor Steenwijk. De stad telde toen nog zeventien Joodse inwoners, waaronder vier ‘gemengd gehuwden’. Die kregen voorlopig respijt. De anderen vertrokken op 9 april uit Steenwijk. De volgende dag werd vanuit Steenwijk gerapporteerd dat ‘13 Juden sind abgezogen nach Kamp Vught’. Geen van hen overleefde de oorlog. Voor de scholen is een interactief project gemaakt om aandacht te besteden aan de gebeurtenissen op 9 april 1943. Meer informatie: Lesbrief: de zwarte dag van 9 april 1943 - Struikelstenen in Steenwijk (struikelsteen.nl) 

Open Joodse Huizen

De Stichting Stolpersteine organiseert met het Joods Cultureel Kwartier Open Joodse Huizen. Op 7 mei wordt op drie adressen twee keer verteld. 

  • Marion Grit vertelt op de Tukseweg 108 om 13.00 en 14.00 uur over Meester Moos en zijn zusters.
  • Klaas de Jong vertelt op Meppelerweg 4 om 13.00 en 14.00 uur over Hein en Jo de Groot.
  • Willem Boerma vertelt op Scholestraat 15 om 14.00 en 15.00 uur over familie Slager. 

Meer informatie: Steenwijk - Joods Cultureel Kwartier (jck.nl) 

Onderzoek Martin van der Linde

Op 14 februari is het onderzoeksrapport naar de omgang door de gemeenten in het grondgebied van Steenwijkerland met het Joodse roerend en onroerend goed in en na de Tweede Wereldoorlog door de onderzoeker Martin van der Linde aangeboden aan burgemeester Bats. De burgemeester reikte het vervolgens uit aan de raad en aan twee nazaten uit Joodse families. ,,Als we erop terugkijken, is het onvoorstelbaar dat er toen nauwelijks aandacht en medeleven was voor de situatie waarin de Joodse inwoners zich bevonden. Dit onderzoek heeft tot dát besef geleid. Het is niet iets waar we trots op kunnen zijn. Het is wel iets waar we van kunnen leren,’’ aldus burgemeester Rob Bats. Op de site van de Gemeente Steenwijkerland staat een link om het onderzoeksrapport te downloaden.

Stolpersteine in Steenwijk
Aanvallende actie van Jason Huisman
Update: Olde Veste wint laatste competitiewedstrijd tegen Alcides met 3-1 Met foto- en videoverslag 4 uur geleden
Bas Nijhuis
Bas Nijhuis volgt Overijsselse Olympische sporters in eigen Oost-serie 'Bas naar de Spelen' Sport 4 uur geleden
Diner en Blanc
Laatste kaarten in de verkoop Diner en Blanc Steenwijk 18 uur geleden
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00