Afbeelding
Foto: Pixabay

Veur Elkaar heeft veel vragen over Giethoorn

· leestijd 5 minuten Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - Veur Elkaar is verbaasd over het handelen van de gemeente Steenwijkerland in Giethoorn. Na jaren toezeggingen doen aan inwoners over handhaving en begeleiding van verkeer in de woonwijk Giethoorn Zuid en aan de Kerkweg is het ook dit weekend weer uit de hand gelopen.

“Ik woon er zelf en zie het vaak misgaan, het lijkt wel alsof de drukte de gemeente overvalt tijdens dat Giethoorn al voor mijn geboorte druk was in het zomerseizoen,” aldus Karl van der Linde, burgerraadslid van Veur Elkaar. “De gemeente lijkt de controle kwijt te zijn en schuift een oplossing op de lange termijn met een blindvertrouwen in het blauw groen hart. Tijdens dat ze al jaren aan de bewoners toezeggen dat het wordt opgelost voor het volgende seizoen. Door deze beloftes en het elke keer misgaan zie ik soms absolute wanhoop bij buurtbewoners en zijn ze sceptisch over het plan want het bied geen directe oplossing. Ze willen gewoon hun auto kunnen parkeren, veilig naar huis kunnen en eindelijk handhaving op het doorrijden van bezoekers.”

Ook ziet Veur Elkaar dat de inwoners geen vertrouwen er in hebben dat de gemeente dit probleem eindelijk oplost. Dit heeft vooral te maken met de vele beloftes door de jaren heen. Veur Elkaar roept het college dan ook op de vragen te beantwoorden en daarna zelf in gesprek te gaan met de inwoners om hun frustraties, wensen en ideeën te bespreken.

Vragen die Veur Elkaar namens de inwoners aan het college wil stellen

1. Graag ontvangen wij van u de werking van het beslissingsmodel die bepaalt wanneer er verkeersregelaars worden ingezet en welke parameters deze gebruikt.

2. Graag ontvangen wij van u een overzicht wanneer er voor het laatst een bijeenkomst is georganiseerd met aanwezigheid van de inwoners om deze problemen te adresseren. Het betreft dan inwoners woonachtig aan de Ds. J.J. Ketstraat, Hoekstraweg, Mr. J.J. Hofstraat, Mr K. Hoekstraweg, Dominee T.O. Hylkemaweg en Eendrachtsplein.

3. Uw geeft in uw brief aan dat de problemen worden opgelost als de plannen uit het Groenblauw Hart worden uitgevoerd. Met dit plan is ingestemd op 23 mei 2023 met de volgende opdracht beschrijving:

Op korte termijn de volgende onderdelen een vervolg te geven:

  • Aanpassen entree centrum: voorbereiding en realisatie rotonde en nieuwe afslag P1/Eendrachtsplein in samenhang met nadere uitwerking omgeving Kulturhus.
  • In overleg met de inwoners en ondernemers van Giethoorn een keus te maken voor voldoende en goed bereikbare parkeervoorzieningen

Graag ontvangen wij een concrete omschrijving wat u bedoelt met korte termijn’.

4. Waarom worden de inwoners al vanaf 2012 beloofd dat de overlast wordt aangepakt maar deze alleen maar is toegenomen?

5. Waarom komt het college niet met een voorstel om de toerist te laten betalen voor parkeren op gemeentelijke parkeerterreinen in Giethoorn; het is immers niet duurzaam en schadelijk. En dan uit deze inkomsten de parkeervergunningen voor de inwoners te financieren zodat deze niet op kosten worden gejaagd.

6. Kan de gemeente zorgen dat er niet direct naar de politie moet worden gebeld in het weekend en gewoon handhaving bereikbaar laten zijn via een ander nummer?

7. Waarom heeft het college vanaf de eerste zomervakantiedag tot de laatste zomervakantiedag geen verkeersregelaars permanent in dienst die kunnen begeleiden?

8. Kunnen de wethouders en burgemeester zelf ook een keer komen naar een bewonersavond voor ons. Ze zijn er bij leuke activiteiten wel te vinden maar als wij al meer dan 12 jaar een probleem hebben blijft het stil?

9. Giethoorn kent ook veel fietsers maar aan de Hylkemaweg kunnen ze nergens op een centraalpunt de fiets kwijt en zwerven ze nu tegen hekjes op de boulevard, dit komt de verkeersveiligheid ook niet ten goede. Kan de gemeente nu eindelijk eens een keer kijken naar een fietsenstalling/parkeerplaats?

10. Het parkeerterrein is aangelegd met een gele streep door het midden. Echter lopen de toeristen midden over de weg en staan ze zonder pardon voor je auto. Kan er duidelijkere looproute worden aangegeven?

11. Er lijkt een zebrapad te zijn voor de splitsing Ketstraat Hylkemaweg, maar deze is geel wit. Nu zegt de politie dat het geen zebrapad is maar de handhavers wel. Moet ik nu wel of niet stoppen?

12. Het verkeersbord is bijna wekelijks stuk of geeft volledig verkeerde waarden aan. Waarom wordt dit dure project nog steeds verdedigd alsof het wel werkt?

13. Ik wil mijn kinderen veilig zelf naar de supermarkt kunnen sturen maar dat is niet mogelijk op de fiets door zoekverkeer van toerisme. Hoe gaat u ervoor zorgen dat ik mijn kind veilig in zijn eigen wijk kan laten fietsen?

14. Waarom wilt u bij alles wat u doet de ondernemers betrekken; deze hebben een ander belang en wij kunnen vaak met hun aanwezigheid niet vrijuit spreken omdat er daarna intimidatie volgt.

15. Waarom gaat u alleen in gesprek met GietersBelang en GO? Lang niet alle inwoners zijn lid van deze verenigingen en GietersBelang spreekt namens een zeer kleine groep inwoners die voornamelijk in Giethoorn Noord wonen.

16. Overdag is het zeer druk op het parkeerterrein en zijn er veel in en uitritten over de doorgaande weg. Kunt u deze ook afsluiten?

17. De borden voor niet doorrijden zijn alleen in het Nederlands en het verkeersbord van ‘niet doorrijden’ is ook niet voor iedereen bekend waar er in de meeste landen een grote rode streep doorheen staat. Kunt u ervoor zorgen dat dit begrijpelijker wordt?

18. Waarom wordt er nooit iets gedaan met ons voorstel voor een flitssysteem of een beweegbare blokkade om het fysiek onmogelijk te maken door te rijden zonder toestemming?

19. Waarom wilt u altijd alleen maar meer land om te bouwen en wordt elke keer het idee voor een parkeergarage weg gedaan als onmogelijk. In Steenwijk heeft u er ook een gebouwd waar haast nooit een auto staat.

20. Hoe vindt de gemeente zelf dat ze het de laatste tijd doen op dossier Giethoorn?

21. Ik werk 5 dagen in de week van 9.00 tot 17:30 uur. Waarom zit het wijkteam nooit een keer in de avond in het Kulturhus?

22. Hoe bestaat het dat in een toeristische plaats als Giethoorn ik zelden tot nooit een handhaver of politieagent zie?

23. Toeristen misdragen zich echt en behandelen ons, inwoners, als hun persoonlijke schoonmakers. Waarom hangt er nog geen bord op het parkeerterrein met wat wel en niet is toegestaan?

24. Er staan veel reclameborden. Daar kijken toeristen naar. Ze zijn schreeuwerig en ronduit lelijk. Kan de gemeente eindelijk eens het reclamebeleid gaan handhaven?

25. De gemeente lijkt een onbenaderbaar bolwerk voor ons als inwoners. Elke keer lees ik weer dat er met “ons” gesproken is. Ik heb de afgelopen tijd geen enkele uitnodiging ontvangen van de gemeente om met hen te spreken. Met wie wordt er exact gesproken over de plannen in mijn wijk?

26. De nieuwbouwwijk kent zelf een groot parkeerprobleem. Wij plaatsen onze auto dan ook op het gemeentelijke parkeerterrein. Waarom krijgen sommige inwoners, met eigen opritten en parkeervoorzieningen, wel speciale parkeerplekken met beugels op dit gemeentelijke parkeerterrein? Er is zelfs iemand met vier van deze speciale plekken. Hoe kunt u dat verklaren?

27. U geeft aan dat bij het uitvoeren van het Blauwgroen Hart plan genoeg parkeerplaatsen zijn en de doorstroming beter wordt. Alleen heeft u nog geen vierkante centimeter van de grond aangekocht waar dit plan moet komen. Waarom denkt u dat de grond aan u wordt verkocht en wanneer denkt u, in het achterhoofd rekening houdend van juridische procedures, eindelijk te kunnen beginnen met aanleggen?

28. Elk jaar belooft u een oplossing en nu moeten wij weer wachten op een plan dat over 10 jaar hoogstwaarschijnlijk nog niet is gerealiseerd. Waarom komt u niet met concrete oplossingen waarbij u de inwoners op 1 zet en het belang van de ondernemer en toerist zwaar ondergeschikt maakt?

29. Naast huiseigenaren zijn er ook mensen die huren. Zoals wij huren aan de Ketstraat. Wij willen van het college weten wat zij gaan doen om de buurt leefbaar te houden. Bijvoorbeeld het slecht onderhouden trottoir en de verpauperde groenvoorzieningen. Daarnaast willen wij dat er ook in onze buurt handhavend wordt opgetreden omdat toeristen te pas en te onpas hun auto’s hier parkeren terwijl duidelijk is dat dit verboden is.

31. Wanneer is het college voornemens de inwoners van Giethoorn uit te kopen om er een pretpark van te maken? Ze behandelen ons nu al als figuranten.

32. Kan ik een schadevergoeding ontvangen voor verminderd woongenot?

33. Waar kan ik terecht om een parkeerbeugel te laten plaatsen op het algemene parkeerterrein?

34. Verwacht het college dat in 2024 de problemen wel zijn opgelost met een systeem die er is voor de inwoners?

35. Door het toerisme kan ik mijn ouders niet meer ontvangen die op leeftijd zijn. Er is geen parkeergelegenheid en ze mogen niet door de gesloten verklaring. Vindt u dit een normale situatie?

36. Het valt op dat er wel heel weinig gehandicapten parkeerplekken zijn op het centrale parkeerterrein. Minder dan 1% van alle parkeerplekken zijn voor gehandicapten. Wat gaat u daar aan doen?

37. Er zijn nog steeds veel taxibusjes die in de woonwijk en de inrit naar de woonwijk parkeren. U schijnt ze alleen nooit te zien. Wanneer gaat u ze wel eens eindelijk zien en bekeuren?