Fractieleider VVD Steenwijkerland: Miriam Slomp
Fractieleider VVD Steenwijkerland: Miriam Slomp Foto: Aangeleverd

VVD Steenwijkerland dient vanavond amendement in over Inzet opvang ontheemden

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - VVD Steenwijkerland dient vanavond in de gemeenteraadsvergadering een amendement in over het raadsvoorzet ‘Inzet opvang ontheemden’. Een amendement is een voorstel tot wijziging van dit raadsvoorstel. Hierin staat dat de raad het aantal woningtoekenningen van sociale huur voor statushouders gedurende één jaar wil verhogen en 20 flexwoningen voor hen wil bouwen. De VVD stelt voor eerst 200 permanente woningen te bouwen voor de eigen inwoners en de flexwoningen te laten vervallen.

Fractievoorzitter Miriam Slomp-Dekkers zegt: “In de vergadering wordt besproken op welke wijze het college zich gaat richten op de opvang van ontheemden in onze gemeente. Ook de VVD-fractie is zich bewust van de enorme opgaaf die wij als gemeente hebben voor het opvangen van statushouders. Daarnaast echter hebben we ook al jaren een probleem voor onze eigen inwoners, onze eigen jeugd die geen woning kan vinden. De VVD-fractie is van mening dat de oplossing voor de ene groep, niet het probleem voor de andere groep groter moet maken.

Tijdelijke oplossingen

In het raadsvoorstel dat nu voorligt wordt vooral gekeken naar tijdelijke oplossingen: één jaar het aantal woningtoekenningen van sociale huur verhogen voor statushouders en kijken of het mogelijk is een twintigtal flexwoningen toe te voegen in onze gemeente. Met dit laatste zijn we al twee jaar bezig en op dit moment is er nog geen locatie beschikbaar en is er nog geen woningcorporatie gevonden die de investering wil gaan doen. Dus wat een snelle oplossing leek twee jaar geleden is geen snelle oplossing gebleken. Bovendien blijkt het een kostbare zaak te zijn om tijdelijke flexwoningen te bouwen en gaat het maar om een summier aantal woningen. Dus én de snelheid die we wilden heeft het niet, én de prijs blijkt niet voordeliger, én het aantal is zeer beperkt en absoluut niet toereikend voor onze opgaaf.

Keuzes maken

De VVD is van mening dat we keuzes moeten maken. We hebben een woonagenda waar grootschalige woningbouw op de Betap-locatie soelaas moest bieden voor de grote vraag naar woningen die we hebben. Echter deze blijkt vervuild met PFAS en voorlopig kan hier niet gebouwd worden. De VVD-fractie is van mening dat het college nu alle energie moet inzetten op het in een hoog tempo realiseren van een 200-tal permanente woningen op één locatie, waarvan zo’n 30% sociale huurwoningen zijn.

Pas als we woningen toevoegen in onze gemeente kunnen we de druk voor opvang ontheemden en woningzoekenden uit onze eigen gemeente ontlasten. Wij zien dan ook graag dat de ambtelijke capaciteit hierop wordt ingezet en niet op een schijnoplossing van flexwoningen waar we al twee jaar mee bezig zijn en die niets opgeleverd heeft. Laten we lef hebben om keuzes te maken en in rap tempo inzetten op het vermeerderen van beschikbare woningen!”

Inhoud amendement

VVD Steenwijkerland stelt voor het raadsvoorstel ‘Inzet opvang ontheemden 2024’ als volgt te amenderen. Artikel 4 te schrappen. Er wordt een nieuw beslispunt toegevoegd: De ambtelijke capaciteit van de gemeente Steenwijkerland wordt niet meer ingezet op de 20-tal flexwoningen, maar dient ingezet te worden op het in hoog tempo (start woningen voor eind 2025) realiseren van een 200-tal permanente woningen op één locatie. Hiervan zal 30% sociale huurwoningen zijn. De overige woningen dienen een mix te zijn zoals opgenomen in de Woonagenda Steenwijkerland.

Aan dit amendement liggen de volgende overwegingen ten grondslag:

1. Steenwijkerland kampt al vele jaren met een ernstig tekort aan woningen voor eigen inwoners

2. Hoewel er verspreid over de gemeente verschillende kleine nieuwbouwprojecten zijn die voldoen aan de behoefte in de kernen, is dit niet voldoende om aan de huidige woningnood van de totale gemeente te voldoen

3. De PFAS-problematiek in Steenwijk-Zuid de grootschalige nieuwbouw die we daar wilden doen op die locatie voorlopig onmogelijk maakt

4. De zoektocht naar een geschikte locatie voor flexwoningen duurt reeds twee jaar en woningcorporaties hebben bovendien nog geen groen licht gegeven, waardoor dit geen snelle oplossing blijkt te zijn.

5. De roep om woningen voor statushouders en de daarbij behorende taakstellingen de druk op de woningmarkt vergroot

6. De verhuizing van de kazerne Assen naar onze gemeente de druk op de woningmarkt ook zal vergroten

7. Geen schaarse ambtelijke capaciteit inzetten op onzekere oplossingen met klein volume

8. De noodzaak van effectieve inzet van ambtelijke capaciteit en effectieve (dus grootschalige) woningbouw hierdoor vergroot is

9. Het van essentieel belang is om op zo’n kort mogelijke termijn zowel de eigen inwoners te voorzien van woningen als ontheemden adequaat op te vangen.

Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00