Afbeelding
Foto: Unsplash

Steenwijkerland: Verrassende Statistieken over vermiste katten

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - In een recente data-analyse onthult PetRadar, het Nederlandse platform voor vermiste huisdieren, opvallende statistieken over de 19 vermiste katten gerapporteerd aan hen in Steenwijkerland gedurende het jaar 2023.

Uit de analyse blijkt dat Steenwijkerland geconfronteerd wordt met een zorgwekkend aantal vermiste katten, waarbij Steenwijk met 15 vermiste katten uitspringt als een hotspot binnen de gemeente. Ter vergelijking, Sint Jansklooster registreert slechts 2 vermiste katten, wat betekent dat Steenwijk een aanzienlijk hoger aantal meldingen heeft.

Terugvindpercentage
29% van de baasjes in Steenwijkerland vindt hun vermiste kat terug, ten opzichte van een Nederlands gemiddelde van 72%. De gemiddelde tijd voordat een vermiste kat thuis terugkeert in Steenwijkerland is 1 dagen en 13 uur.

Heet je kat Tringel? Opletten geblazen
De dag waarop de meeste katten van huis vertrekken is maandag, met de maand juli als piekperiode (3 vermistmeldingen). David Olthaar, oprichter van PetRadar, verklaart dit fenomeen: “In de zomer zetten veel mensen hun ramen open, en gaan katten sneller op avontuur. Ook horen we vaak dat katten verdwijnen wanneer de baasjes op vakantie zijn en er een oppas is. Katten rennen sneller weg als hun thuisomgeving verandert.” En als je kat Tringel heet; in Steenwijkerland staat deze naam bovenaan de lijst van katten die het vaakst verdwijnen, met maar liefst 3 geregistreerde vermissingen.

Digitale advertenties
Via PetRadar is het ook mogelijk om via betaalde advertenties op Facebook en Instagram buurtgenoten te alarmeren over een vermist huisdier. In Steenwijkerland maakte 37% hiervan gebruik. Dit leidde tot een bereik van meer dan 8023 weergaven per vermist huisdier.

David Olthaar bevestigt dat het ophangen van posters nog steeds een effectieve methode is om je vermiste huisdier terug te vinden. “Als je meer wilt doen, en snel mensen wilt bereiken in jouw buurt, werken digitale advertenties ook ontzettend goed.” Zo heeft PetRadar al geholpen bij de thuiskomst van meer dan 10.000 vermiste huisdieren.

Langste zoekactie
Ten slotte een hartverwarmend feitje: de langste tijd dat een baasje zijn kat heeft moeten missen in Steenwijkerland, bedroeg meer dan 2 maanden. “Zo zie je maar weer dat zelfs als alle hoop verloren lijkt, het nog steeds mogelijk is om je vermiste huisdier terug te vinden.”

Afbeelding
Onderzoek: Drenthe koploper investeren zonnepanelen: helft woningen Westerveld voorzien van zonnepanelen Algemeen 10 uur geleden
Cover van het boek Literaire Wandingen in Overijssel -
Een duik in het verleden van Giethoorn: 1960 en de kunstenaarskolonie Column 12 uur geleden
Steenwijk 4
Oogstweken voor schaakclub Steenwijk Sport gisteren
Danseressen bij Kraton
Drukbezochte opening kinderpaleis van de Sultan: Opening Kraton van Solo bij dierenpark Taman Indonesia Steenwijkerland 12 apr, 11:43
Raymond Ceulemans (rechts) en Jos Verheyen
Biljarticoon Raymond Ceulemans komt naar Steenwijk Sport 12 apr, 10:48
Duurzaam XL insectenhotel
Feestelijke opening XL insectenhotel in Sint Jansklooster: Natuurfotograaf Philip Friskorn knipt het lintje op vrijdag 19 april Steenwijkerland 12 apr, 10:00
Stop Making Sense
Concertfilm 'Stop Making Sense' bij Filmhuis Steenwijk Cultuur 12 apr, 08:00
Sjef Damhuis bij het graf van Renze de Ruiter
Update: Lezing Sjef Damhuis over het Einsatzkommando van Steenwijk is volgeboekt Steenwijkerland 11 apr, 20:16
Filemon & Lammert
Humor en ontroering in Hendrik Groen-opvolger 'Rust en Vreugd' in De Meenthe Met trailer 11 apr, 17:00