Het monument met de kransen en witte rozen
Het monument met de kransen en witte rozen Foto: Hilda Knol
Met zes foto’s

Steenwijkerland herdenkt op 4 mei: verslag van de herdenking in Steenwijkerwold

Steenwijkerland

STEENWIJKERWOLD - Op dertien locaties in Steenwijkerland zijn op 4 mei dodenherdenkingen geweest. Redacteur Hilda Knol woonde die in Steenwijkerwold bij. 

In Steenwijkerwold spreekt dominee Gerard Knol in de Protestantse Kerk. Hij vertelt hoe rabbi Abraham Joshua Heschel, die bevriend was met Martin Luther King, hem leerde wat nodig is om te kunnen gedenken. “Je moet uitstijgen boven je droefheid en haat. En jeugd heeft besef van zinvol bestaan nodig.” Sjef Damhuis en wethouder Melvin Smit herdenken in hun toespraak de omgebrachte Renze de Ruiter en Hendrik Bos en de verongelukte Amerikaanse vliegeniers. Bij hun graven en het monument van de vliegeniers zijn eerder die middag bloemen neergelegd. Damhuis doet in de kerk een indringende oproep aan de aanwezige basisschoolkinderen. “Als wij er niet meer zijn, zetten jullie dan de traditie van het herdenken voort?” Bert den Hartog van Dorpsbelang leest het gedicht ‘Een man dacht dat hij vrij was’ voor. 

Via de parkeerplaats van de voetbalvereniging loopt het gezelschap daarna naar het moment op de begraafplaats. Na de twee minuten stilte leggen de kinderen een witte roos bij het monument. Onder anderen oud-militair en veteraan André Buimer, wethouder Melvin Smit en bestuursleden van de Stichting Regenboog Steenwijkerland leggen een krans. De Woldklank begeleidt de aanwezigen bij het zingen van het Wilhelmus.

Oud-militair en veteraan André Buimer legt een krans
Sjef Damhuis
Bloemen bij het monument van de omgekomen vliegeniers
Wethouder Melvin Smit legt een krans
De Woldklank begeleidt het Wilhelmus
Barsbekerbinnenpolder
Barsbekerbinnenpolder beter ingericht voor weidevogels: 'Samenwerking goed voor de natuur én de agrarische sector' Steenwijkerland 17 mei, 08:00
Afbeelding
Dweilorkesten zorgen zondag 26 mei voor gezelligheid in centrum Steenwijk: Koopzondag met Grand Finale op de Markt Cultuur 17 mei, 08:00
Afbeelding
Noodopvang asielzoekers in Vledder verlengd Westerveld 16 mei, 21:31