Museum de Proefkolonie ontvangt een schenking van 400.000 euro van de VriendenLoterij
Museum de Proefkolonie ontvangt een schenking van 400.000 euro van de VriendenLoterij Foto: Amy van Leiden Fotografie

Museum de Proefkolonie ontvangt viert ton van VriendenLoterij om exposite over armoede in Nederland te realiseren

· leestijd 1 minuut Westerveld

FREDERIKSOORD - Een prachtige verrassing voor Museum de Proefkolonie in Frederiksoord. Op maandag 30 januari ontving museumdirecteur Friso Visser een VriendenLoterij-cheque ter waarde van 400.000 euro. 

Het museum gaat de bijdrage gebruiken voor uitbreiding van de tentoonstellingsruimte met een nieuwe expositie over armoede in de samenleving. Hierbij wordt een koppeling gelegd tussen de armoede van toen en hedendaagse armoede in Nederland. Bij de realisatie van de expositie gaat het museum inclusief te werk en werkt het nauw samen met mensen die in armoede leven. 

Friso Visser, directeur van Museum De Proefkolonie, is blij verrast met de bijdrage van de VriendenLoterij: “Door deze bijdrage kunnen wij een uitgesproken wens van het publiek verwezenlijken. Armoede is een zeer actueel onderwerp en geen mooi, maar wel belangrijk verhaal om te vertellen en dialoog over te voeren. Met de extra tentoonstellingsruimte maken we het museum compleet.”

Armoede van toen versus armoede van nu

Het museum in Frederiksoord is een van de Koloniën van Weldadigheid (UNESCO Werelderfgoedstatus) en werd in 2019 geopend. In het museum wordt het unieke verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid op multimediale wijze verteld. Het was generaal Johannes van den Bosch die in 1818 deze maatschappij oprichtte met als doel arme stedelingen na de Franse overheersing nieuw perspectief te bieden. Zij kregen werk en onderdak, er was een school voor kinderen en een ziekenfonds. Het systeem wordt beschouwd als de bakermat van onze verzorgingsstaat. 

De bijdrage van de VriendenLoterij maakt het mogelijk om de huidige tentoonstellingsruimte uit te breiden. Samen met mensen die nu in armoede leven wordt een nieuwe expositie ingericht. Het museum wil hiermee de aandacht vestigen op armoede in de samenleving en laten zien dat de wens van toen om armoede uit te bannen nog altijd een actueel vraagstuk is. 

Jonne Arnoldussen, managing director van de VriendenLoterij: “Museum de Proefkolonie is een bijzonder museum waar de bezoeker ervaart hoe Nederlanders in de 19e eeuw in armoede leefden. Helaas is armoede niet alleen een probleem van vroeger. We zijn dan ook blij dat we, dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij, het museum met een bijdrage van 400.000 euro kunnen steunen om dit belangrijke sociale vraagstuk onder de aandacht te brengen aan de hand van verhalen van mensen die zelf in armoede leven.’’

134,8 miljoen euro voor cultuur en welzijn in Nederland 

De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: onze verbondenheid met anderen en met onze kunst en cultuur. Dankzij 1,1 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2022 opgeteld een bedrag van € 134,8 miljoen schenken aan 57 culturele partners en meer dan 3500 clubs en verenigingen.

Museum de Proefkolonie ontvangt een schenking van 400.000 euro van uit handen van Jeroen Branderhorst van de VriendenLoterij
Jannie Mol bij de huldiging 65 jaar lid, Jannie Baas (links) en Marie Strating -
Vrouwen van Nu Polder II/Steenwijkerwold viert 75-jarige jubileum in de Proefkolonie Steenwijkerland 21 uur geleden
De nieuwe trainer Peter Joustra -
Dubbelinterview: Peter Joustra volgt Hans Nijmeyer op als trainer van DIOS Sport 22 uur geleden
De tuin aan de Van Goghstraat
Tuincafé op zaterdag 4 mei in Steenwijk-West Steenwijk gisteren
Charity Oppers (rechts) en Paula Bierma
Gratis training Samen Dementievriendelijk in Vollenhove Steenwijkerland 2 mei, 19:12
Afbeelding
Op maandag Workshop Fiets- en wandelapp Fietsknoop in Bibliotheek Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 2 mei, 19:00
Henk Holterman
Henk Holterman neemt afscheid van zijn werkzame leven bij Het Eethuisje van Kringloopwinkel Steenwijk Steenwijkerland 2 mei, 17:25
Frans en Jannie de Groot zijn beiden heel actief bij ANBO-PCOB Steenwijk -
PCOB Steenwijk is 40 jaar: 'Je kunt nog veel als je ouder bent' Steenwijk 2 mei, 15:30
Afbeelding
Ondernemers Steenwijk Vestingstad houden winactie voor Moederdag Steenwijk 2 mei, 13:31
Bluebettes
Noorderboog bedankt vrijwilligers wederom met spetterend feest Steenwijk 2 mei, 13:17