Elkaar in een ongedwongen sfeer ontmoeten in het Jungheimercafé
Elkaar in een ongedwongen sfeer ontmoeten in het Jungheimercafé Foto: Noorderboog

Primeur in Meppel: Lancering van het Jungheimercafé voor jonge mensen met dementie

· leestijd 1 minuut Westerveld

MEPPEL - Op dinsdag 17 oktober start het eerste Jungheimercafé in Meppel. Een Jungheimercafé is een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor jonge mensen met een vorm van dementie, hun partners en mantelzorgers. Dit initiatief is voortgekomen uit de samenwerking tussen Alzheimer Nederland en de Werkgroep Dementie op Jonge Leeftijd in Drenthe, waarvan Noorderboog deel uitmaakt. Vervolgens hebben Noorderboog en Café Restaurant ‘Herberg het Plein’ de handen ineen geslagen om het Jungheimercafé te realiseren. 

Als iemand op jonge leeftijd de diagnose dementie krijgt is de impact groot. Niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor zijn naasten. Artsen denken bij jonge mensen meestal niet als eerste aan dementie, waardoor het niet gemakkelijk ontdekt wordt en de onzekerheid vaak lang duurt. Na een juiste diagnose vergt het leren omgaan met de dementie en de gevolgen ervan veel van de persoon en zijn familie. Mensen staan nog midden in het leven en ervaren plotseling verlies op diverse vlakken, zoals veranderingen in de rolverdeling binnen een gezin, ouder-kindrelaties, partnerrelatie, relatie met familie en vrienden, verlies van baan met vaak dreigende financiële problemen en een veranderde rol binnen het sociale netwerk.

Elke derde dinsdag van de maand

Vanaf 17 oktober en vervolgens elke derde dinsdag van de maand, krijgen mensen met (een vermoeden van) dementie op jonge leeftijd en hun naasten de mogelijkheid om elkaar in een ongedwongen sfeer te ontmoeten. Deze bijeenkomsten bieden een gelegenheid om ervaringen te delen en waardevolle informatie te krijgen over de hersenaandoening dementie. Bij deze bijeenkomsten is een gespreksleider aanwezig.

Twee mannelijke inwoners uit Meppel die dementie op jonge leeftijd hebben zijn blij met de komst van het Jungheimercafé. Ze benadrukken het belang van informele ontmoetingen in een gezellig café: “Gewoon, elkaar ontmoeten in een gezellig café, waar je naar behoefte ervaringen kunt delen, informatie kunt krijgen en natuurlijk gewoon lol kunt hebben, daar gaat het om,” aldus beide heren.

Herberg ‘t Plein 

Op 17 oktober van 19.30 uur tot 21.30 uur vindt het eerste Jungheimercafé plaats op de bovenverdieping van Herberg ’t Plein aan de Prinsengracht 1 in Meppel. De toegang is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig. Mensen die meer informatie willen kunnen contact opnemen met Nanja van den Berg 06-83177557, casemanager voor jonge mensen met dementie bij Noorderboog.

Aanvallende actie van Jason Huisman
Update: Olde Veste wint laatste competitiewedstrijd tegen Alcides met 3-1 Met foto- en videoverslag 13 uur geleden
Bas Nijhuis
Bas Nijhuis volgt Overijsselse Olympische sporters in eigen Oost-serie 'Bas naar de Spelen' Sport 14 uur geleden
Diner en Blanc
Laatste kaarten in de verkoop Diner en Blanc Steenwijk 19 mei, 18:33