Afbeelding
Foto: Alanda de Boer

Ridders, prinsessen en zeemeerminnen: Sprookjesvoorstellingen in tuinen in Dwingeloo en Diever

· leestijd 2 minuten Westerveld

DWINGELOO/DIEVER - Sprookjes komen tot leven tijdens het kleurrijke kindertheaterfestival De Sprookjestuinen van Drenthe. Tijdens Pinksteren, op zondag 19 en maandag 20 mei, is er voor kinderen een cultureel programma met kleinschalige theatervoorstellingen in verschillende tuinen in Dwingeloo en Diever. Het sprookjesweekend opent op zondag met een gratis openingsfeest met sprookjesfiguren, activiteiten en een sprookjesmarkt op de Brink in Dwingeloo.

Tijdens de Sprookjestuinen worden zes tuinen in Dwingeloo en Diever omgetoverd tot Sprookjestuinen. In elke tuin zijn om 13.00 uur, 14.30 uur en 16.00 uur sprookjesvoorstellingen van ongeveer een half uur te zien. Er zijn bekende en onbekende sprookjes gebracht door zingende zeemeerminnen, een prinses, vertellers en poppenspelers. Er zijn uitbundige of juist heel kleine voorstellingen over ridders, prinsessen en kabouters.

Het kleurrijke evenement vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats en heeft inmiddels een plekje gekregen in vele kinderharten. Susanne Hurenkamp initieerde het festival om kinderen op het platteland in aanraking te laten komen met kunst en cultuur: ‘Fantastisch dat het festival zoveel losmaakt bij mensen. Het is fijn om je even helemaal in sprookjesland te wanen. Voor zowel de kinderen als hun ouders,’ zegt ze er lachend bij.

Kleinschaligheid

Kleinschaligheid is een van de vaste waarden van het festival. ‘De voorstellingen vinden plaats in verschillende tuinen. Fijne buitenplekken waar we in kleine setting en veelal onversterkt in nauw contact met de kinderen kunnen optreden. De gratis openingsvoorstelling die we ieder jaar op de eerste dag organiseerden werd ons door het toenemende aantal bezoekers te massaal. Daarom hebben we dat dit jaar aangepast en opgeknipt in verschillende kleinere activiteiten waar ieder kind weer aan bod kan komen. We vinden het daarbij belangrijk dat het zo veel mogelijk gratis is, om ook mensen met een kleinere portemonnee de kans te geven mee te doen.’

Vernieuwen en verrassen

‘Ieder jaar zijn er weer andere mensen die hun tuin aanbieden als decor voor de voorstellingen,’ zegt Susanne. ‘Door jaarlijks te wisselen van locaties blijven we vernieuwen en verrassen. Dit jaar spelen we bijvoorbeeld in de tuin van het statige Nyengaarde in Dwingeloo. Een prachtig decor voor de prinsessenvoorstelling. Maar ook zijn we te gast in een prachtige tuin middenin Diever, waar we de kerktoren als achtergrond hebben.’

Naast de tuineigenaren is bij het festival inmiddels een grote schare aan vrijwilligers uit de regio betrokken. Het evenement zorgt daarmee naast kunst en cultuur ook voor saamhorigheid en verbinding. Niet alleen op de dag zelf werken veel vrijwilligers mee aan het festival, ook in de voorbereidingen wordt gezamenlijk gewerkt aan de ultieme sprookjesbeleving.

Verschillende partijen hebben zich aan het festival verbonden voor een financiële bijdrage, zoals provincie en gemeente en lokale organisaties als Kinderopvang KaKa, kampeerterreinen Camping Diever en De Blauwe Haan en ontmoetingsplek De Uelenspieghel.

Het kindertheaterfestival De Sprookjestuinen van Drenthe vindt dit jaar plaats op zondag 19 en maandag 20 mei in Dwingeloo en Diever (Pinksterweekend) en op zaterdag 20 en zondag 21 juli in Havelte en Uffelte (Zomervakantie). Op 19 mei is er van 10.00 – 13.00 uur een gratis openingsfeest met sprookjesmarkt en activiteiten. De sprookjesvoorstellingen vinden op beide dagen plaats om 13.00 uur, 14.30 uur en 16.00 uur in de verschillende tuinen.

Entree is 5 euro per voorstelling, een passe-partout voor alle voorstellingen in het sprookjesweekend kost 15 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via de site www. Sprookjestuinen.nl en resterende kaarten zijn te koop bij de ingang van de tuinen. Kom en laat je betoveren!

Afbeelding
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35