Diner vol streekproducten als start van Lekkers uit de Kop
Diner vol streekproducten als start van Lekkers uit de Kop Foto: Laura Zwaneveld

Nieuw merk voor streekproducten uit Weerribben-Wieden: Lekkers uit de Kop

· leestijd 1 minuut Algemeen Ingezonden

Nationaal Park Weerribben-Wieden is niet alleen het grootste laagveenmoeras van Noordwest Europa of het leefgebied van de otter. Het is ook de plek waar ambachtelijk producenten elke dag vol passie werken aan het maken van hun streekproducten. Die producten zijn nu gebundeld onder een nieuwe naam: Lekkers uit de Kop.

In Blokzijl werd op 28 november het kakelverse samenwerkingsverband Lekkers uit de Kop gevierd met een diner. Samengesteld en gekookt door chef-kok Seb Smit van het Prins Mauritshuis. Ook is de interactieve kaart gelanceerd waarop alle makers te vinden zijn. Op de kaart alle adressen en bijzondere verhalen over waarom de makers deze producten zo graag maken.

Van de grond naar de mond

Circulair en dichtbij huis produceren en eten wordt steeds belangrijker. De afstand van de grond naar de mond verkleinen, helpt het milieu en stimuleert bovendien de lokale economie. Dit zie je ook terug in het logo. Het riet en het golvende water is een duidelijke verwijzing naar Nationaal Park Weerribben-Wieden. De ronde vorm verwijst naar samenwerken en circulariteit. De samenwerking Lekkers uit de Kop is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de gemeente  en LEADER, een programma dat investeert in ideeën uit de samenleving die zorgen voor een vitaal en leefbaar platteland.

Het menu en de makers

Terwijl door de smalle straatjes van Blokzijl de boeren met hun trekkers af en aan rijden – wat iedereen hier overigens heel normaal vindt – verzamelen in de sfeervolle Club Orange, onderdeel van het Prins Mauritshuis, in de Brouwerstraat de makers en andere genodigden voor het diner. Gerookte palingmousse, zacht gegaarde varkensfilet carpaccio, rivierkreeftjes, Gieters rund, risotto van rode biet, mierikswortel en walnoot, chocolade panna cotta met honing en notenijs. Een greep uit het 5-gangen diner gemaakt met producten uit de Weerribben-Wieden.  

Initiatief van een bewoner

Een nieuw merk voor streekproducten uit het gebied was oorspronkelijk het initiatief van één van de bewoners. Fred Postma uit Blokzijl meldde zich bij stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden met zijn idee. De stichting heeft samen met Fred een belangrijke rol gespeeld in het verbinden van de ondernemers in Lekkers uit de Kop. De stichting houdt zich bezig met het opstarten en stimuleren van projecten die de balans tussen natuur, leefbaarheid en economie verbeteren. In de unieke natuur van het Nationaal Park maken de makers hun producten. Door de makers met elkaar te verbinden in een nieuw streekproductenmerk moeten bewoners en bezoekers makkelijker de weg vinden naar lokaal geproduceerd eten en kunnen ze in de vele restaurants genieten van de lokale lekkernijen.

Alle producenten, hun producten en verhalen vind je op npweerribbenwieden.nl/streekproducten. 

De Zeeklank met dirigent Johan Bredewout
Interview: Johan Bredewout is veertig jaar dirigent van Christelijk Gemengd Koor De Zeeklank Cultuur 20 uur geleden
Olde Veste - Jubbega eindigde op 21 januari in 4-0
Update met reactie bestuur Olde Veste: Jubbega trekt zich terug uit competitie: Olde Veste zakt naar tweede plaats Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Moment Design Collectief viert nieuwe naam Feel it! met gratis fotosessies Steenwijkerland 21 uur geleden
Afbeelding
Eerbetoon ter gelegenheid van 80e verjaardag: Overzichtstentoonstelling fotograaf Rutger ten Broeke uit Baarlo bij Museum Hilversum Cultuur 22 uur geleden
Werkoverleg organisatoren
Vrijwilligers Congres in Vollehoven: 'Graag trekken we een blik met vrijwilligers voor jullie open' Steenwijkerland gisteren
Sjef Damhuis bij het graf van Renze de Ruiter
Vanwege grote belangstelling tweede lezing Sjef Damhuis op 29 april over Einsatzkommando van Steenwijk Steenwijkerland 17 apr, 20:36