Oksen en Angoan
Oksen en Angoan Foto: Aangeleverd

RTV Oost zet op DialectDinsdag de streektaal in het zonnetje

Algemeen

In maart geeft RTV Oost de streektaal en streekcultuur extra aandacht op de DialectDinsdag. Overijssel kent grofweg drie dialecten: Sallands, Twents en Noordwest-Overijssels. Elke dinsdag staat één dialect centraal op radio, televisie en online. Ook zie je de tv-serie Øsen en Angoan waarin 70 jaar boerenleven voorbij komt. Eén van de hoofdrollen wordt gespeeld door Esther ter Horst, bekend als Monkie uit Van Jonge Leu en Oale Groond. De eerste aflevering zie je aan de vooravond van de dialectmaand, op dinsdag 28 februari vanaf 17.30 uur.

Øsen en Angoan
Øsen en Angoan is een 5-delige serie van het gelijknamige openlucht muziektheater waarin zeventig jaar plattelandsleven voorbij komt. De vier generaties van de boerenfamilie Gunnewiek en de familie Brink, uitbaters van een plattelandscafé staan symbool voor Øsen (zwoegen en hard werken) en Angoan (feesten en plezier maken). Van de ruilverkaveling in de jaren vijftig tot de stikstofcrisis van nu, alles komt aan bod. Vier live bands spelen de hits van toen en nu. De muziek is een feest der herkenning en met 10 liedjes van Normaal is het ook meteen een ode aan deze boerenrockband. 

Dialecten
Op dinsdag 7 maart staat het Sallands in de schijnwerpers, dinsdag 14 maart het Twents, dinsdag 21 maart is het Noordwest-Overijssels aan de beurt en op dinsdag 28 maart komen alle dialecten nog één maal voorbij op radio, televisie en online. Besteed jij ook extra aandacht aan streektaal en streekcultuur deze maand? Laat het ons weten via WhatsApp 06 - 4567 1 33 1.

Alle informatie over Maart Dialectmaand vind je op rtvoost.nl/dialectmaand. Øsen en Angoan zie je vanaf dinsdag 28 februari wekelijks om 17.30 uur en wordt elk uur én op zaterdag herhaald. Aflevering gemist? Terugkijken kan op rtvoost.nl. 

Afbeelding
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35