Orthodoxe kerk in Oekraïne
Orthodoxe kerk in Oekraïne Foto: Aangeleverd

Oekraïense Paasviering in de Grote Kerk op 16 april

· leestijd 1 minuut Algemeen

STEENWIJK - Op zondag 16 april 2023 vieren de Oekraïners het orthodox Pasen. Vanwege de oorlog in hun land zijn er nog veel Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Steenwijkerland en omgeving gehuisvest. Het Diaconaal Platform Steenwijkerland organiseert daarop op deze zondag een bijzondere Paasviering in de Grote Kerk. De dienst wordt voorgegaan door dominee Cor Harryvan en muzikaal ondersteund door het Lysenko Koor onder leiding van Vitaliy Zherbina. Deze Paasviering zal vrijwel volledig in het Oekraïens worden gehouden. 

Jos van den Nouland van het Diaconaal Platform Steenwijkerland: “Wij voelen nog steeds met de Oekraïense vluchtelingen mee en het Diaconaal Platform Steenwijkerland wil daarom een mooie Paasviering organiseren waarbij lijden en wederopstanding nu een extra bijzondere betekenis hebben. We hopen met deze viering iets moois te bieden voor de Oekraïners in onze gemeente en omgeving maar ook voor alle andere belangstellenden. We zien uit naar een indrukwekkende viering waar we als kerken van het Diaconaal Platform Steenwijkerland onze gastvrijheid tonen. U bent van harte uitgenodigd deze kerkdienst bij te wonen en in verbondenheid ons Christelijk geloof te beleven en te bidden voor vrede maar ook te genieten van de prachtige gezangen in het Oekraïens en kerk-Slavisch.”

‘Laat het licht branden in Dolyna’ 

Na afloop van de viering zal er een collecte zijn voor een project in Oekraïne dat door het Lysenko Koor wordt aanbevolen. Het motto van het goede doel is: ‘Laat het licht branden in Dolyna’. Een motto dat je op vele manieren kunt uitleggen. In het eerste geval gaat het om de letterlijke uitleg ‘stroom, een aggregaat dus voor licht’. Het Lysenko Koor heeft een aggregaat voor het ziekenhuis van Dolyna geregeld en later voor de kerk. Maar ze laten het licht ook schijnen door spullen te leveren die ze momenteel ontberen, zoals ziekenhuisbedden, matrassen tegen doorliggen en andere medische hulpmiddelen.

Maar ze gaan verder. Ook voor de kinderen van Dolyna willen ze het licht weer laten schijnen. Nu het reizen weer een beetje mogelijk is, gaan ze weer starten met de voorbereidingen voor het uitnodigen van twee tot vier kinderen van de Dr. M. Antonowycz muziekschool in Dolyna. Deze getalenteerde muzikale kinderen gaan samen met het koor een aantal concerten geven. Daarnaast kunnen ze bij hen tot rust komen en een leuke tijd beleven door, samen met hun begeleiders en enkele van de koorleden, de mooie plekjes van Nederland te bezoeken.

Het zou fantastisch zijn als er geholpen kan worden. Koorleden gaan de spullen persoonlijk brengen en vangen de kinderen persoonlijk op. Alle giften komen dus 100% ten goede aan deze hulpprojecten.

Onder leiding van hun nieuwe Oekraïense dirigent Vitali Zherbina, die recent zelf met zijn gezin heeft moeten vluchten, zullen de koorleden zich blijven inzetten voor het uitdragen van de Oekraïense cultuur en, zolang nodig, met het inzamelen van geld voor humanitaire hulp aan Oekraïne. Daarvoor kan geld gestort worden op bankrekening NL 06 RABO 0341 3137 50 ten name van Het Lysenko Koor onder vermelding van ‘Laat het licht branden in Dolyna’ of door het gebruik van de QR-code op www.dekopvan.nl

Op de website www.lysenko.nl kunt u zien wat er allemaal al gedaan is zodat u een idee kunt krijgen van hoe de giften helpen in Oekraïne.


Sandra Lampe (tweede van links) en deelnemers
Kunst in de brievenbus: leuke manier om je creativiteit te laten zien Steenwijkerland 9 uur geleden
Lizelotte Jongman (links) en Sanne Dusseljee
Dansduo Lizelotte Jongman en Sanne Dusseljee Nederlands Kampioen Sport Insta-Dekop 10 uur geleden
Stand van Schildklier Organisatie Nederland
Week van de Schildklier: wat is er te doen in Noord-Nederland? Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Tweede editie van Benefietdiner in Grote Kerk Steenwijk Steenwijk 11 mei, 17:56
Olde Veste is kampioen van de KNVB Beker
Update: Met video en fotoverslag: Olde Veste is bekerkampioen Sport 11 mei, 13:48
Afbeelding
De vrijwilligers van de Van Swieten Inspiratietuin zijn vandaag en morgen actief op de Lentefair in Frederiksoord Column 11 mei, 12:25