Afbeelding
Foto: Pixabay

Ontroerende Byzantijnse viering in RK-Kerk

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - Op 28 augustus is in de RK H.Clemenskerk van de Heilige Christoffelparochie in samenwerking met het Diaconaal Platform Steenwijkerland een Byzantijnse viering volgens de ritus van de Heilige Johannes Chrysostomus gehouden. De muzikale ondersteuning in de Kerk-Slavische taal was door het Hoorns Byzantijns mannenkoor onder leiding van Grigori Sergei Sarolea.

De aanzet tot de organisatie is destijds gegeven door de in Steenwijk woonachtige Hans van Meurs, die de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag op 24 augustus een mooie aanleiding vond. De kerken in Steenwijkerland dragen de Oekraïners een warm hart toe en proberen mee te voelen met hun pijn.

Via krantenartikelen, posters en een persoonlijke uitnodiging is getracht kerkgangers te bereiken, wat er toe geleid heeft dat er 100 mensen vanuit diverse kerkgenootschappen en 50 hier verblijvende Oekraïners aanwezig waren. De aanwezigen zijn zowel in het Nederlands als in het Oekraïens welkom geheten. In de bijna twee uur durende viering was het voor de Nederlandse deelnemers een unieke gelegenheid om kennis te maken met een Byzantijnse ritus. Na afloop van de viering was er gelegenheid om samen in de parochietuin een kop koffie te drinken en met elkaar na te praten.

Na de viering heeft het koor in het Oekraïens het lied Dumi Moï van Taras Shevchenko gezongen dat door de ingetogen wijze van uitvoering tot veel emotionele reacties heeft geleid.

De vertaling van Dumi Moï (Taras Shevchenko)

Mijn gedachten, mijn gedichten, mijn rampspoed, gezamenlijk in treurige rijen op papier;
Waarom slaapt ge niet, mijn ellende?
Waarom heeft de wind u niet als stof over de steppe verwaaid?
Mijn gedachten, mijn gedichten, mijn bloemen,
als mijn kinderen heb ik jullie grootgebracht en gevoed.
Ga naar onze Oekraïne, mijn kinderen; daar vind je een oprechte hart en liefkozend woord.
Neem hen op, mijn Moeder, mijn Oekraïne! - mijn onschuldige kinderen,
als jouw eigen kinderen:
Mijn gedachten, mijn gedichten, mijn rampspoed.