Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Grootste toename zonnepanelen in Almelo van Overijssel, Steenwijkerland scoort gemiddeld

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In de provincie Overijssel nam het aantal woningen met zonnepanelen vorig jaar met 29 procent toe ten opzichte van 2021. In Steenwijkerland zit op het gemiddelde. Daar nam het aantal woningen met zonnepanelen in 2022 met 28,8 procent toe.

De grootste stijging werd gerealiseerd in de gemeente Almelo. Daar leidde de energiecrisis tot liefst 42 procent meer huizen met zonnepanelen dan een jaar ervoor. Ook in Zwartewaterland en Hengelo ging het hard, terwijl de stijging in Olst-Wijhe en Raalte enigszins achterbleef. Dit blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan op basis van recent gepubliceerde CBS-cijfers. 

Hoewel de toename in Almelo het grootst was, is dit niet de gemeente met het hoogste percentage zonnedaken. Dat is namelijk Dalfsen, waar inmiddels 44,9 procent van alle woningen over zonnepanelen beschikt. Ook in Raalte en Olst-Wijhe ligt dit percentage boven de 40 procent. Met name de gemeenten Enschede, Almelo en Hengelo blijven in dit opzicht wat achter: hier wekt respectievelijk 18,1, 22,6 en 22,9 procent van de woningen eigen stroom op. Die relatief lage percentages hebben er volgens Zonneplan mee te maken dat deze gemeenten relatief veel appartementen kennen, waardoor bewoners niet zelf kunnen kiezen voor zonnepanelen, maar afhankelijk zijn van de verhuurder of VvE. 

Meeste geschikte woningen buiten de Randstad
Dat laatste vertaalt zich ook landelijk gezien door. Al jaren is het percentage huizen met zonnepanelen in de provincies buiten de Randstad namelijk het grootst. Met name de noordelijke provincies en Zeeland wekken relatief gezien erg veel zonnestroom op. Dat zijn dan ook de provincies met veel geschikte daken. Wel heeft er afgelopen jaar een kleine verschuiving plaatsgevonden. Waar de top-5 in 2021 nog (in deze volgorde) bestond uit Drenthe, Friesland, Zeeland, Limburg en Groningen, wisselden in 2022 Friesland en Zeeland van positie en hetzelfde gold voor Limburg en Groningen. Zuid-Holland was en blijft hekkensluiter.

Vraag naar zonnepanelen genormaliseerd 
Als gevolg van de energiecrisis nam de vraag naar zonnepanelen vorig jaar buitenproportionele vormen aan. Wachttijden liepen op tot soms wel bijna een jaar. En hoewel de interesse in zonnepanelen nog altijd groot is vergeleken met de jaren voor 2022 is de vraag wel weer wat genormaliseerd, zegt Zonneplan. In sommige regio’s kan alweer binnen acht weken geïnstalleerd worden, in andere regio’s gaat het nog altijd om zo’n zes maanden.  


Afbeelding
Janno Post met zijn zoon bij de nieuwe regenton en lavendelhaag
Lente! Tegels eruit, groen in de tuin in Westerveld Westerveld 6 uur geleden
Jan de Weerd van Brouwerij 1
Biljartvereniging Steenwijk speelt twee wedstrijden: gelijkspel en verlies. Sport 7 uur geleden
Weidevogelboer van het jaar Harry Sol krijgt de plaquette uitgereikt door voorzitter Hans de Lange
Vogelwacht IJsselham kiest Harry Sol uit Zuidveen tot Weidevogelboer van het jaar 2023 en neemt afscheid van bestuurslid Ton Fleer Steenwijkerland 8 uur geleden
Zaanzang, Verzetstraat 10, Koog aan de Zaan
VORK Kunstlezing op 12 maart: Marc Ruygrok in gesprek met Tijs Goldschmidt Cultuur 9 uur geleden
Willie Schilder zingt al vanaf zijn tiende jaar -
Willie Schilder brengt single en videoclip uit: Feesten in de kroeg Cultuur Insta-Dekop 11 uur geleden
Ensemble Himmelsburg
Serie Passie voor Bach brengt zondag 'cafémuziek' in Grote Kerk Steenwijk Cultuur 11 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.