Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Grootste toename zonnepanelen in Almelo van Overijssel, Steenwijkerland scoort gemiddeld

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In de provincie Overijssel nam het aantal woningen met zonnepanelen vorig jaar met 29 procent toe ten opzichte van 2021. In Steenwijkerland zit op het gemiddelde. Daar nam het aantal woningen met zonnepanelen in 2022 met 28,8 procent toe.

De grootste stijging werd gerealiseerd in de gemeente Almelo. Daar leidde de energiecrisis tot liefst 42 procent meer huizen met zonnepanelen dan een jaar ervoor. Ook in Zwartewaterland en Hengelo ging het hard, terwijl de stijging in Olst-Wijhe en Raalte enigszins achterbleef. Dit blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan op basis van recent gepubliceerde CBS-cijfers. 

Hoewel de toename in Almelo het grootst was, is dit niet de gemeente met het hoogste percentage zonnedaken. Dat is namelijk Dalfsen, waar inmiddels 44,9 procent van alle woningen over zonnepanelen beschikt. Ook in Raalte en Olst-Wijhe ligt dit percentage boven de 40 procent. Met name de gemeenten Enschede, Almelo en Hengelo blijven in dit opzicht wat achter: hier wekt respectievelijk 18,1, 22,6 en 22,9 procent van de woningen eigen stroom op. Die relatief lage percentages hebben er volgens Zonneplan mee te maken dat deze gemeenten relatief veel appartementen kennen, waardoor bewoners niet zelf kunnen kiezen voor zonnepanelen, maar afhankelijk zijn van de verhuurder of VvE. 

Meeste geschikte woningen buiten de Randstad
Dat laatste vertaalt zich ook landelijk gezien door. Al jaren is het percentage huizen met zonnepanelen in de provincies buiten de Randstad namelijk het grootst. Met name de noordelijke provincies en Zeeland wekken relatief gezien erg veel zonnestroom op. Dat zijn dan ook de provincies met veel geschikte daken. Wel heeft er afgelopen jaar een kleine verschuiving plaatsgevonden. Waar de top-5 in 2021 nog (in deze volgorde) bestond uit Drenthe, Friesland, Zeeland, Limburg en Groningen, wisselden in 2022 Friesland en Zeeland van positie en hetzelfde gold voor Limburg en Groningen. Zuid-Holland was en blijft hekkensluiter.

Vraag naar zonnepanelen genormaliseerd 
Als gevolg van de energiecrisis nam de vraag naar zonnepanelen vorig jaar buitenproportionele vormen aan. Wachttijden liepen op tot soms wel bijna een jaar. En hoewel de interesse in zonnepanelen nog altijd groot is vergeleken met de jaren voor 2022 is de vraag wel weer wat genormaliseerd, zegt Zonneplan. In sommige regio’s kan alweer binnen acht weken geïnstalleerd worden, in andere regio’s gaat het nog altijd om zo’n zes maanden.  


Afbeelding
De drie winnaars
Finalisten Innovatieprijs van Regio Zwolle 2024 bekend Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Ridders, prinsessen en zeemeerminnen: Sprookjesvoorstellingen in tuinen in Dwingeloo en Diever Westerveld 7 uur geleden
Afbeelding
Ondernemers Steenwijk Vestingstad houden winactie voor Moederdag Steenwijk 9 uur geleden
Hissy Brouwer (docent), Gea Mulder en René Karst (ambassadeur)
Gea Mulder uit Havelte verkozen tot Taalheld van Drenthe Westerveld 11 uur geleden
Ralph is de held van dag
Gieterse Ralph (12) ontdekt brand bij buren 112 Insta-Dekop 22 uur geleden
Vorige editie Rotary Gouden Knopentocht
Op Hemelvaartsdag: De Gouden Knopentocht in disco-stijl start op de Markt in Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 7 mei, 17:00
Ekatarina Levental
Muziektheater 'De Weg' van Ekaterina Levental in Nicolaaskerk Dwingeloo Cultuur 6 mei, 19:00
Blokzijl
Blokzieligers welkom op de ALV van Plaatselijk Belang Blokzijl Steenwijkerland 6 mei, 17:00
Afbeelding
Fietser lichtgewond na aanrijding op rotonde naar A32 in Steenwijk Algemeen 6 mei, 15:15