Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Staphorst bespaarde het meeste gas in 2022, Steenwijkerland het minst

· leestijd 1 minuut Algemeen

Nederlandse huishoudens gebruikten vorig jaar gemiddeld 270 kuub minder gas dan in 2021. In Overijssel bespaarden inwoners van Staphorst het meest: 390 kuub. Ook reduceerden zij hun elektriciteitsverbruik het sterkst. Staphorsters gebruikten vorig jaar 230 kilowattuur minder dan in 2021. Inwoners van Steenwijkerland realiseerden de kleinste besparing met 120 kWh op jaarbasis. Dat blijkt uit een analyse van nieuwe CBS-cijfers door energiebedrijf Zonneplan. Dat concludeert tevens dat het in 2023 geldende verbruiksplafond in lang niet alle gevallen afdoende zal zijn. 


Bijschrift -

Foto: Aangeleverd

Gedwongen door de hoge gasprijzen verbruikte elke Overijsselse gemeente in 2022 minder gas dan het jaar ervoor. Naast in Staphorst liep vooral in de gemeenten Dinkelland en Tubbergen het verbruik sterk terug. In Enschede en Zwolle daalde het gasverbruik daarentegen het minst hard, maar toch nog met respectievelijk 240 en 250 kuub op jaarbasis. Zonneplan stelt dat de relatief kleine besparing in deze stedelijke gemeenten goed verklaard kan worden doordat ze bijvoorbeeld meer appartementen kennen, waar het gasverbruik doorgaans al lager ligt.

Stroomverbruik daalde overal

Waar een lager gasverbruik voor de hand lag - korter douchen en de verwarming een graad lager zijn relatief eenvoudige ingrepen, met een groot effect - valt het volgens Zonneplan op dat ook het stroomverbruik in elke Overijsselse gemeente is afgenomen. En waar er in andere provincies vaak verschillen zijn tussen de gemeenten die veel gas of juist veel elektriciteit bespaarden, is dat in Overijssel niet het geval. Ook qua reductie van elektriciteitsverbruik spannen Staphorst, Dinkelland en Tubbergen de kroon. Inwoners van Steenwijkerland realiseerden de kleinste besparing met 120 kWh op jaarbasis.

Volgens Zonneplan zou het lagere stroomverbruik deels te maken kunnen hebben met het feit dat huishoudens met een elektrische auto er vorig jaar vaker voor kozen om bij een openbare laadpaal te laden in plaats van thuis. De stroomtarieven voor particuliere huishoudens overstegen immers in veel gevallen de publieke laadtarieven. Bij haar eigen klanten signaleert Zonneplan dit overigens niet, maar dat kan ermee te maken hebben dat zij gebruikmaken van dynamische tarieven. 


Bijschrift -

Foto: Tabel: Aangeleverd

Ruim helft Overijssel boven verbruiksplafond

Dit jaar geldt er een prijsplafond op energie, tot een maximaal verbruik van 1200 kuub gas en 2900 kilowattuur stroom per jaar. Afgaande op de cijfers van 2022 is dat voor huishoudens in elf van de 25 Overijsselse gemeenten afdoende. Inwoners van de overige veertien gemeenten gebruikten gemiddeld meer dan 1200 kuub gas, al gaat het in de meeste gevallen om een overschrijding van enkele tientallen kuubs. Alleen inwoners van Staphorst, Tubbergen en Dinkelland gebruikten - ondanks hun fikse besparing dus - significant meer. Verder bleef het gemiddelde netto stroomverbruik - dus inclusief gesaldeerde zonnestroom - in iedere Overijsselse gemeente ruimschoots onder de 2900 kilowattuur. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Oldejuje-libre biljartteam staat in achtste finale Zwaagstra Goede Doelen toernooi Sport 16 uur geleden
De Maten van de Keizer.
Luisterliedjes en poëzie met de Maten van de Keizer op 18 mei Cultuur 18 uur geleden
De beeldentuin van Galerie Beeldschoon.
Bezoek het Weldadig Oord en kom genieten van Beeldschone Kunst Algemeen 19 uur geleden