Afbeelding
Foto: Pixabay

Kans voor woningzoekende single in Steenwijkerland en Westerveld is vrijwil nul

Algemeen

Verdien je een modaal salaris en ben je op zoek naar een koopwoning in Overijssel of Drenthe? Dan heb je als single de meeste keuze in de gemeente Zwartewaterland of Hoogeveen. In Steenwijkerland en Westerveld is de keus vrijwel nul. Voor stellen is de gemeente Almelo en Hoogeveen de meest gunstige locatie om te zoeken. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Slimster.nl, dat het woningaanbod op Funda.nl als uitgangspunt nam. Uit het onderzoek blijkt verder dat in twee Overijsselse en vier Drentse gemeenten minimaal de helft van de te koop staande woningen betaalbaar is voor een stel met een modaal inkomen. In Steenwijkerland is dat minder: 36,5% en in Westerveld 39,7%.

Voor stelletjes die samen op zoek zijn naar een koopwoning is Almelo de gemeente waar ze de grootste kans maken. Hier valt maar liefst 62,6% van het huidige woningaanbod binnen het budget van een stel met een modaal inkomen. Hengelo en Losser nemen respectievelijk de tweede en derde plek in met 61,9% en 54,3% van het huidige woningaanbod binnen het budget. Echter, gemeenten zoals Zwolle en Wierden bieden koppels nauwelijks betaalbare optie. In Steenwijkerland is dat percentage 36,5% en in Westerveld 39,7%.

Meeste aanbod in Zwartewaterland voor alleenstaanden
Voor alleenstaande woningzoekenden is het in vele Overijsselse gemeenten, zoals Twenterand, Haaksbergen, en Staphorst, behoorlijk lastig: hier staat geen enkele woning te koop die betaalbaar is voor een single met een modaal inkomen. Echter, in de gemeente Zwartewaterland hebben alleenstaanden de grootste keuze, daar ligt 2,5% van het woningaanbod binnen het budget van een modaal verdienende single. In Steenwijkerland is dat nog lager: 0,6% en in Westerveld 1,3%.

Lenen met een modaal salaris
Slimster ging in haar onderzoek uit van een modaal salaris van 40 duizend euro bruto per jaar. Bij een stel dat samen twee keer modaal verdient is dus 80 duizend euro het uitgangspunt. Met dat inkomen is momenteel een maximale hypotheek (10 jaar vast tegen 4,3 procent rente) mogelijk van respectievelijk 165 duizend en 383 duizend euro. 

Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00