Ecoloog Joep Crombag
Ecoloog Joep Crombag Foto: Natuurmonumenten en Marten van Dijl

81.497 beterschapswensen voor natuur aangeboden in Den Haag

· leestijd 2 minuten Algemeen

DE WIEDEN – Vandaag, dinsdag 23 april, worden in de Tweede Kamer 81.497 beterschapswensen voor de natuur ‘in een zetel’ aangeboden aan Tweede Kamerleden. Omdat de natuur in zorgwekkend slechte staat verkeert, riepen honderden boswachters van Natuurmonumenten eind vorig jaar de politiek op om de natuur beter te beschermen. Zij overhandigden deze oproep via een manifest aan Kamerleden met vier concrete oplossingen. Dat er veel draagvlak voor de oproep is, blijkt uit de massaal ingezonden beterschapswensen voor de natuur. Representatief onderzoek toonde al dat 86% van de inwoners van Nederland wil dat de overheid de natuur in Nederland beter beschermt. Kamerleden worden uitgenodigd om op de transparante No Waste Chair plaats te nemen en de persoonlijke hartenwensen van natuurliefhebbers via een koptelefoon te beluisteren.

Boswachters geraakt door massale beterschapswensen

Na een oproep door boswachters van Natuurmonumenten eind 2023 stroomden de beterschapswensen voor de natuur in groten getale binnen. Dat 81.497 mensen de tijd hebben genomen om hun persoonlijke beterschapswens voor de natuur in te sturen, laat zien dat inwoners van Nederlanders net zo bezorgd zijn over de staat van de natuur als wij.”

Zetel voor de natuur

De stoel, ontworpen door Kees Dekkers, is gevuld met honderden beterschapswensen. Kamerleden kunnen vandaag plaatsnemen op de ‘zetel voor de natuur’ en ingesproken beterschapswensen beluisteren. De zetel reist daarna door Nederland.

Dringend behoefte aan actie

“De formatie kost veel tijd, maar de natuur kan niet langer wachten,” zegt Pim van der Feltz, directeur Natuurmonumenten: Kiezers zijn het daarover eens. Of ze nu op een linkse of rechtse partij stemmen; zij vinden dat de overheid de natuur beter moet beschermen en er is massaal draagvlak voor effectieve natuurherstelmaatregelen. Ook voor maatregelen die in de Haagse beeldvorming controversieel lijken. “Zorg er dus voor dat deze maatregelen in het regeerprogramma staan en dat we ze snel gaan uitvoeren. Den Haag heeft de provincies gevraagd met plannen te komen voor het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Die aanpak moeten we doorzetten, want afspraak is afspraak.” Nieuw representatief onderzoek laat zien 69% van de kiezers wil dat provincies zich houden aan de bestaande afspraken over natuurherstel en vindt dat het Rijk ze hiertoe mag dwingen als dit nodig is. Bovendien wil 62% van alle kiezers meer natuur in Nederland. “De tijd van beterschap belóven is voorbij,” zegt Van der Feltz. “De natuur staat al jaren in de wacht, terwijl er nú actie nodig is om onomkeerbare schade te voorkomen.”

Het kan wél 

Oplossingen zien de boswachters ook: geef de natuur meer ruimte door natuurgebieden te verbinden, verminder de stikstofuitstoot en zorg voor schoon en voldoende water. De boswachters roepen ook op om de ingezette gebiedsgerichte aanpak door te zetten met het beloofde bedrag van 24 miljard.

Stem van natuurliefhebbers essentieel

Eind vorig jaar vroegen boswachters en natuurliefhebbers in een video aan alle mensen die de natuur een warm hart toedragen om hun stem te laten horen. Door de natuur beterschap te wensen en de politiek op te roepen de natuur beter te beschermen. Dat kon digitaal of door een fysiek beterschapskaartje te sturen vanuit één van de natuurgebieden en bezoekerscentra van Natuurmonumenten. Hieronder een greep uit beterschapswensen die werden ingestuurd. 

Ingezonden beterschapswensen van volwassenen

  • “Ik wens de natuur beterschap omdat we de natuur dat verschuldigd zijn. We zorgen al heel lang niet goed voor de natuur, terwijl wij het het hardst nodig hebben van alles!” 
  • “Ik roep de politiek op om de natuur beter te beschermen omdat zonder natuur de mens niks is.” 
  • “Ik roep de politiek op om de natuur beter te beschermen omdat de natuur afgelopen verkiezingen door (bijna) iedereen vergeten is, terwijl zij de basis is van alles.” 
  • “Ik roep de politiek op om de natuur beter te beschermen omdat niemand zit te wachten op zomers van 45 graden en op natuurrampen als gevolg van klimaatverandering.” 
  • “Ik wens de natuur beterschap omdat het is 5 voor 12! Wij kunnen niet zonder natuur leven. Wees zuinig op wat er nog is.” 
  • “Ik wens de natuur beterschap omdat ze nu door veel mensen veel te vanzelfsprekend wordt beschouwd.” 

Ingezonden beterschapswensen van kinderen

  • “Ik roep de politiek op om de natuur beter te beschermen omdat de natuur is cool. Verpest het niet.” 
  • “Ik roep de politiek op om de natuur beter te beschermen omdat ik later kinderen wil krijgen en anders kunnen die niet goed meer leven.” 
  • “Ik wens de natuur beterschap omdat ik graag buiten wil blijven spelen.” 
  • “Ik wens de natuur beterschap

Over Natuurmonumenten

Natuurmonumenten is dé beweging van mensen met hart voor de natuur. Zij beschermt natuurgebieden. waardevolle landschappen en cultureel erfgoed. Overal in Nederland. Voor iedereen. Die natuur stelt Natuurmonumenten veilig door gebieden aan te kopen, te beheren en toegankelijk te maken. Dat doet zij met steun van vele Nederlanders. Omdat zij houden van natuur. Doe ook mee, want natuur laat je leven.

Kemphaan
Vogel excursie Gaasterland op zaterdag 4 mei 2024 Algemeen Ingezonden 4 uur geleden
Afbeelding
Zomerse Exoten-Expeditie voor jongeren in Nationaal Park Steenwijkerland 5 uur geleden
Jannie Mol bij de huldiging 65 jaar lid, Jannie Baas (links) en Marie Strating -
Vrouwen van Nu Polder II/Steenwijkerwold viert 75-jarige jubileum in de Proefkolonie Steenwijkerland 7 uur geleden
De nieuwe trainer Peter Joustra -
Dubbelinterview: Peter Joustra volgt Hans Nijmeyer op als trainer van DIOS Sport 8 uur geleden
De tuin aan de Van Goghstraat
Tuincafé op zaterdag 4 mei in Steenwijk-West Steenwijk 11 uur geleden
Afbeelding
Automobilist gewond na aanrijding met trekker aan de Jan van Nassauweg in Giethoorn Met tien foto's 22 uur geleden
Afbeelding
Op maandag Workshop Fiets- en wandelapp Fietsknoop in Bibliotheek Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop gisteren
Henk Holterman
Henk Holterman neemt afscheid van zijn werkzame leven bij Het Eethuisje van Kringloopwinkel Steenwijk Steenwijkerland gisteren
Frans en Jannie de Groot zijn beiden heel actief bij ANBO-PCOB Steenwijk -
PCOB Steenwijk is 40 jaar: 'Je kunt nog veel als je ouder bent' Steenwijk 2 mei, 15:30