Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Kronkels in de Kop?

Column

In Steenwijkerland is op het gebied van de ‘schone kunsten’ veel te beleven. Regelmatig doet Liesbeth Hermans daar verslag van.

Je mag Gerwolt Westhuis en zijn vrouw Marieke gerust mensen van de streek noemen. Ze zijn geboren en getogen in de Kop van Overijssel. Samen runnen ze nu al zeventien jaar de werkplaats Cronquels in Sint-Jansklooster. 

De naam is een geintje, een knipoog. “Ik vind het een uitdaging om hard staal te krommen tot organische ronde lijnen. Kronkels van sterk staal, dat kan dus,” vertelt Gerwolt. “Ik noem me graag technisch kunstenaar, want bij dat hele proces komt erg veel techniek kijken. Het materiaal waarmee ik werk is groot en zwaar. Na het ontwerpen moet ik meten, plaatsen, snijden, monteren, demonteren, vervoeren en weer in elkaar zetten.”

Uniek

Het werk van Westhuis is uniek, zijn naam zoemt rond tot Rotterdam aan toe voor een een hekwerk op maat. “Ik werk altijd nauw samen met de klant en kom dan ook de situatie ter plekke opmeten. Wat is mogelijk, wat niet? Samen gaan we dan aan de slag met het ontwerp, de vormgeving is natuurlijk ook een creatief proces. Natuurlijk kan ik ook strak of klassiek vormgeven, het is maar wat de klant wil.”

Veilig

Bezoek in de werkplaats kan alleen op afspraak, want daar staan zulke grote materialen en machines, dat veiligheid boven alles moet gaan. “Ik zaag, boor, snijd en vorm, op het laatst komt het lassen van het cortenstaal of constructiestaal. Alles is verduurzaamd, want de werkstukken staan meestal buiten. “

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens op www.cronquels.nl

Jannie Mol bij de huldiging 65 jaar lid, Jannie Baas (links) en Marie Strating -
Vrouwen van Nu Polder II/Steenwijkerwold viert 75-jarige jubileum in de Proefkolonie Steenwijkerland 3 mei, 12:00
De nieuwe trainer Peter Joustra -
Dubbelinterview: Peter Joustra volgt Hans Nijmeyer op als trainer van DIOS Sport 3 mei, 10:42
De tuin aan de Van Goghstraat
Tuincafé op zaterdag 4 mei in Steenwijk-West Steenwijk 3 mei, 08:00
Afbeelding
Automobilist gewond na aanrijding met trekker aan de Jan van Nassauweg in Giethoorn Met tien foto's 2 mei, 20:57
Charity Oppers (rechts) en Paula Bierma
Gratis training Samen Dementievriendelijk in Vollenhove Steenwijkerland 2 mei, 19:12
Afbeelding
Op maandag Workshop Fiets- en wandelapp Fietsknoop in Bibliotheek Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 2 mei, 19:00