Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Terug naar Eese via Wilhelminaoord

· leestijd 1 minuut Column

Van Harry Stegeman verscheen bij KNNV Uitgeverij ā€˜In de Kop van Overijssel - lopen, fietsen en stilstaanā€™. Voor zijn columns put hij daaruit. Vandaag maakt hij een uitstapje naar Wilhelminaoord.

Ik sta bij restaurant De Tippe in Vledder en moet nu toch echt terug naar De Kop van Overijssel ā€“ ze zullen wel denken, daar. Na een paar honderd meter op de Van Royenlaan ga ik naar links, de lange Reeweg in. Een stukje bos, camping Padjelanta (ā€˜een uniek stukje ScandinaviĆ« in Drentheā€™), een akkertje en een boerderijtje hier, een weilandje daar ā€“ niks aan de hand. Tot aan Boergrup, de weg die me uiteindelijk in Wilhelminaoord brengt. Boergrup, zo heette ook het gasveld dat hier van Noordwolde tot even voor Diever onder mijn voeten moet liggen. Het kreeg een paar jaar terug een andere naam: gasveld VDW-A. Dat klinkt nergens naar, maar is toch beter. Je wilt als aanwonende je huis straks nog wel kunnen verkopen.

Koloniekerkje

Aan de Koningin Wilhelminalaan springt het witte Koloniekerkje in het oog. De paupers werkten hier in de negentiende eeuw verplicht aan de verhoging van hun zedelijk peil, nu mag iedereen er tegen betaling van alles en nog wat op touw zetten. De recht tegenover het kerkje beginnende Linthorst Homanstraat wordt buiten de bebouwde kom Dwarsweg, en die houdt het tot ver in Overijssel vol. Onderweg kruist-ie de Nijensleeker Schipsloot. Daar begint ook het Dirk de Ruiterpad. De naam is een eerbetoon aan een in de oorlog omgekomen plaatselijke verzetsheld.

Ik kijk ver uit over Drents boerenland. Ergens rechts van me ligt het Nijensleekerveld. Heide, een paar vennetjes, wat bos, een paar heideschapen en veel fladderende heideblauwtjes. ā€˜Enkele breed vertakte, verspreid staande eiken geven het terrein de sfeer van een oud Engels parklandschapā€™, las ik. Je mag er wel lĆ”ngs, maar niet dĆ³Ć³r lopen. De Dwarsweg eindigt bij de Van Karnebeeklaan, waar mijn uitstapje buiten De Kop vijf columns terug begon. In het huis op de hoek is Dirk de Ruiter geboren en getogen.