Steven Bunt -
Steven Bunt - Foto: Tekst: Hilda Knol, foto: aangeleverd

Raadspraat deel 2: Steven Bunt, PvdA-fractievoorzitter, over de unilocatie

· leestijd 1 minuut Column

Dit is de tweede aflevering van de nieuwe tweewekelijkse rubriek Raadspraat. Elke keer krijgt hierin een gemeenteraadslid van de gemeente Steenwijkerland het woord over een actueel onderwerp. Steven Bunt, fractievoorzitter van PvdA Steenwijkerland, roept het college en de raad op om de unilocatie, de nieuwe school voor voorgezet onderwijs in Steenwijk, snel te realiseren.

Al enkele jaren discussiëren college en raad over het realiseren van een unilocatie. Daarmee bedoelen ze een nieuwe gezamenlijk school voor voortgezet onderwijs in Steenwijk. Nu nog zijn die middelbare scholen op drie locaties gevestigd, namelijk het praktijkonderwijs van RSG Tromp Meesters aan de Stationsweg, mavo, havo en vwo van RSG Tromp Meesters aan de Lijsterbesstraat en SG Eekeringe aan de Oostwijkstraat. Het plan is om de locatie Lijsterbesstraat te renoveren en uit te breiden, zodat ze onderdak kan bieden aan alle drie scholen. Steven Bunt roept het college en de raad op om hier snel werk van te maken. “Het schoolgebouw aan de Stationsweg staat er slecht voor. De leerlingen moeten in de winter met hun winterjas aan de lessen volgen en het gebouw staat op instorten,” schetst hij. 

Praktisch en theoretisch opgeleide leerlingen

Hij is een groot voorstander van de unilocatie. “Nu is er onderling tussen de praktisch en theoretisch opgeleide leerlingen van de drie scholen weinig contact, terwijl ze elkaar later wel in de maatschappij tegenkomen.” Ook denkt Bunt dat het de leerlingen van de Stationsweg goed zal doen als ze les krijgen in hetzelfde lesgebouw als de anderen. “De praktijkschool lijkt door de lokatie een aparte vorm van onderwijs, terwijl praktisch en theoretisch onderwijs even belangrijk is.” 

Gedurfde politieke keuze

Bunt realiseert zich dat de realisatie van de unilocatie een grote investering is, zeker voor een gemeente zoals Steenwijkerland die er financieel niet florisant voorstaat. Drie locaties aanhouden kost volgens hem tenminste net zoveel geld. “Het is een gedurfde politieke keuze, die meerdere partijen maar voor zich uit blijven schuiven. Als college en raad binnenkort wel een besluit nemen, dan is de unilocatie over vier of vijf jaar klaar!” Hij legt uit dat het college nu aan een voorstel werkt, dat ze in maart zal presenteren aan de raad. Bunt roept het college op hier vaart achter te zetten en de raad om hierachter te gaan staan. “Maak snel een keuze, dan weten de scholen en heel Steenwijk waar ze aan toe zijn.”



Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.