André Bus -
André Bus - Foto: Karlijn Knol

Deel 3 Raadspraat met André Bus: BGL blijft zich inzetten voor woningbouw in kleine kernen

· leestijd 1 minuut Column

Dit is de derde aflevering van de tweewekelijkse rubriek Raadspraat. Dit keer spreekt André Bus, fractievoorzitter van BGL zich uit over woningbouw. 

Voldoende én betaalbare woningen voor iedereen is ontzettend belangrijk om de leefbaarheid in de kernen op peil te houden. Zowel huur als koop. We willen dat jongeren kunnen blijven wonen in het dorp waar ze zijn opgegroeid, waar ze hun vrienden hebben, hun sport, hun sociale leven. 

Toen BGL in 2014 in het College kwam, lag de focus voor woningbouw bij de drie grote kernen; Steenwijk, Oldemarkt en Vollenhove. Het uitblijven van nieuwbouw in de kleinere kernen heeft tot ‘scheefgroei’ geleid. Vrijkomende woningen werden in toenemende mate gekocht door mensen ‘van elders’ met een dikke portemonnee. Met als gevolg dat jongeren uit onze eigen kernen als starters op de woningmarkt moeilijker een betaalbare woning vinden. Het bouwen van betaalbare woningen in kernen is nodig voor het herstellen van de balans. BGL heeft zich hier samen met andere partijen voor ingezet. Dit had niet direct effect omdat we van de provincie niet overal mochten bouwen. Maar we zijn vasthoudend geweest en in de nieuwe woonagenda Steenwijkerland 2022-2026 staat dat Steenwijkerland voor de lokale vraag de komende 10 jaar inzet op de bouw 1.735 woningen verdeeld over vele kernen. Goed nieuws!

Nadenken over andere oplossingsrichtingen

Tegelijkertijd maken recente ontwikkelingen duidelijk dat de realisatie van voldoende betaalbare woningen niet eenvoudig is. Denk aan zaken als de gestegen rente, dure bouwmaterialen, krapte op de arbeidsmarkt, de stikstofcrisis, verontreiniging met PFAS en de stijgende vraag naar huisvesting voor ontheemden. Naast nieuwbouw moeten we ook nadenken over andere oplossingsrichtingen om snelheid te kunnen maken in het woningaanbod. In de raad van 22 februari heeft BGL aangegeven de mogelijkheden te willen verkennen om op creatieve wijze extra woningen vrij te spelen. Denk aan het tijdelijk beschikbaar stellen van vakantiewoningen voor wonen of inzetten van maatschappelijk vastgoed of andere innovatieve maatregelen. 

Heb je goede ideeën? Ik hoor ze graag! Mail me op andre.bus@steenwijkerland.nl.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.