Afbeelding
Foto: Aangeleverd

In the Picture deel 24: de vrijwilligers van de Van Swieten Inspiratietuin

· leestijd 1 minuut Column

In deze rubriek komen bijzondere personen aan het woord. Liesbeth Hermans interviewt dit keer de vrijwilligers van de Van Swieten Inspiratietuin.

Wie zijn jullie?

Wij zijn een groep vrijwilligers die samen werken in de Van Swieten Inspiratietuin voor aangepast tuinieren in Frederiksoord. We zijn dol op tuinieren en ontmoeten elkaar hier elke week voor onze passie, elke dinsdagochtend om 9.00 uur beginnen we met een bakje koffie.

In het voorjaar zijn jullie dus druk?

Nou, we zitten ook in de winter niet stil hoor. Marian begint in januari met voorzaaien van tomaten. Dat doet ze in stappen, thuis op de verwarming. Vanaf half maart is het tijd voor het oppotten, Jenny en Marion helpen mee. Ze zijn hier wel een paar weken mee bezig. Dit werk gebeurt in de kas, die dan ook verwarmd wordt. In de tussentijd zijn honderden potten schoongemaakt en de labels voor bij de planten zijn in die donkere maanden ook geschreven. Dat is allemaal werk voor de wintermaanden.

Helpen er nog meer vrijwilligers?

Jazeker, als de kas vol staat, zijn meerdere vrijwilligers druk met het watergeven van alle plantjes. Hiervoor is een heel schema nodig. Dit blijven we doen tot aan de Lentefair. Die is altijd twee dagen, de zaterdag vóór en de zondag van Moederdag. En dan zijn we natuurlijk druk met het opbouwen en bemensen van de kramen tijdens de Fair. We hopen op een grote drukte met heel veel moeders. We hebben echt veel planten in de verkoop. Paprika, courgette, tomaten in allerlei kleuren, en ook éénjarigen.

En als de Lentefair voorbij is?

Dan gaat het gewone werk weer door, dat is dan vooral onkruid wieden. En oogsten natuurlijk, dat ook. Daar doe je het voor en voor de gezelligheid.

Hebben jullie genoeg vrijwilligers?

We kunnen altijd extra helpende handen gebruiken. Ook mensen op hogere leeftijd, die zelf geen tuin (meer) hebben, kunnen bij ons aan de slag. Heel welkom zelfs. Onze Inspiratietuin is te vinden achter museum de Proefkolonie. Zie: www.vanswietentuin.nl

Kemphaan
Vogel excursie Gaasterland op zaterdag 4 mei 2024 Algemeen Ingezonden 7 uur geleden
Afbeelding
Zomerse Exoten-Expeditie voor jongeren in Nationaal Park Steenwijkerland 8 uur geleden
Jannie Mol bij de huldiging 65 jaar lid, Jannie Baas (links) en Marie Strating -
Vrouwen van Nu Polder II/Steenwijkerwold viert 75-jarige jubileum in de Proefkolonie Steenwijkerland 10 uur geleden
Afbeelding
Op maandag Workshop Fiets- en wandelapp Fietsknoop in Bibliotheek Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 2 mei, 19:00
Henk Holterman
Henk Holterman neemt afscheid van zijn werkzame leven bij Het Eethuisje van Kringloopwinkel Steenwijk Steenwijkerland 2 mei, 17:25
Frans en Jannie de Groot zijn beiden heel actief bij ANBO-PCOB Steenwijk -
PCOB Steenwijk is 40 jaar: 'Je kunt nog veel als je ouder bent' Steenwijk 2 mei, 15:30