Aacrobatiekgroep Kate & Parsi uit Finland
Aacrobatiekgroep Kate & Parsi uit Finland Foto: Ray Palacios

Kornelis Kopje Cultuur klaar om uitgeserveerd te worden

· leestijd 1 minuut Cultuur

STEENWIJK - De voorbereidingen voor Kornelis Kopje Cultuur 2022 zijn op enige details na afgerond. Alles staat op scherp om op vrijdag 9 september, zaterdag 10 september en zondag 11 september een fantastisch festival uit te serveren. 

Na de beperkingen van twee coronajaren kan dit jaar extra uitgepakt worden. Het festival start op vrijdagavond met een opening in de Kleine Kerk, waarbij onder andere de Anne Beeltje Cultuurpijs uitgereikt zal worden en op de Markt om 21.00 uur met Topera, een echte theatrale muzikale act met een top-zangeres op 4,5 meter hoogte met een live-pianist én kroonluchter onder in haar baljapon! Een komische diva en one-woman-theater. Kopje opent met een hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk.

Internationaal programma

Nu artiesten uit andere landen weer vrij mogen reizen laten ze zich ook graag weer zien in Steenwijk. Kate en Pasi bijvoorbeeld, een acrobatiekduo uit Finland, met echt internationale allure. Katerina Repponen en Pasi Nousiainen hebben sinds 2010 samen in meer dan 20 landen opgetreden. Ze hebben gewerkt in vele traditionele en hedendaagse circussen, variétéshows, straatfestivals en nog veel meer. Ze brengen een halsbrekend programma.

Bijzondere samenwerking

Kopje Cultuur biedt elk jaar een zo breed mogelijk cultureel programma, met voor ieder wat wils, en probeert daar zoveel mogelijk partners uit de regio bij te betrekken. Ook dit jaar zijn er weer bijzondere vormen van samenwerking:

Met De Meenthe, die in de Grote Kerk een reeks muzikale en cabareteske voorstellingen brengt rond de voor Steenwijk historische figuur van Johan van den Kornput. Met medewerking van Cantica Sacra en Crescendo (kaarten via www.demeenthe.nl

Poppodium De Buze biedt de vrijdagavond en hele zaterdag activiteiten gericht op jongeren met onder andere D.J. Nelson, Open Podium en een Escaperoom. Vrijdagavond een Teenage Party, voor jongeren vanaf 12 jaar van 20.00 tot 24.00 uur.

Kunstkring Steenwijkerland, organiseert met Kopje een Kunstmarkt met 20 tot 25 marktkramen rond de Kleine Kerk en de Vrouwenstraat van 11.00 tot 17.00 uur. Het laat een grote diversiteit van kunst zien van kunstenaars uit de regio.

Met de gidsen van het Stadsmuseum worden op zaterdag historische wandelingen georganiseerd in het kader van het themajaar ‘De Geboorte van Nederland 1572’. De in historisch kostuum uitgedoste gidsen vertellen op locatie over de belegering en het ontzet van de vesting Steenwijk en over de belangrijke rol van Johan van den Kornput.

Kunst in de Kop, Scala, de Bibliotheek Kop van Overijssel, Villa Rams Woerthe, de J.C. Bloemstichting, diverse dansscholen, Kunst en Cultuur Kleine kerk Steenwijk zijn al langer partners van Kornelis Kopje Cultuur en zullen zich ook dit jaar weer presenteren.

De Markt, de poorten van de stad en de vele kerken en monumenten bieden vrijdagavond en zaterdagmiddag onderdak en zaterdagavond en zondagmiddag is stadspark Rams Woerthe de centrale locatie voor het festival.

Verspreiden van geluk

Kopje Cultuur heeft een bijzondere doelstelling: verspreiden van geluk! Dat lukt elk jaar weer geweldig, gezien de stralende gezichten van de bezoekers, met cultuur als instrument. Dat het programma telkens (nagenoeg) gratis aangeboden kan worden, uniek voor zo’n groot festival, is te danken aan de vele sponsoren en donateurs, die graag aan de doelstelling van Kopje bijdragen.

Meer informatie: www.kopjecultuur.nl en @stichtingkopjecultuur

Afbeelding
Afbeelding
Davido's Circustheater
De Zangwinkel
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 15 uur geleden
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 17 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 19 uur geleden