Mariakerk in Vollenhove
Mariakerk in Vollenhove Foto: Michiel Verbeek

Open Monumentendag Mariakerk Vollenhove

Cultuur

VOLLENHOVE – Op Monumentendag, zaterdag 10 september, is de Mariakerk, Bisschopstraat 32, geopend voor het publiek. Tussen 10.00 uur en 17.00 uur kunnen bezoekers de kerk bezichtigen en genieten van zeven gevarieerde wandelconcerten.

Met zijn unieke sfeer en bijzonder mooie akoestiek is de kerk uitermate geschikt als concertzaal. In de kerk staat het Historische Heilmanorgelfront uit 1785, afkomstig uit de voormalige schuilkerk te Oldenzaal. Achter dat front bevindt zich het in 2012 vernieuwde René Nijsse-orgel, dat met zijn verrassend mooie klank niet mag ontbreken op het programma. Een bezienswaardigheid is ook de preekstoel die vermoedelijk afkomstig is uit een kerk in het dorp Beulake. Dat dorp is met kerk en al verzwolgen door de stormvloed van 1776.

De concerten op Monumentendag beginnen om 10.00 uur. Jan Pieter van Eerde speelt dan op het orgel en Wim Lameris op euphonium. Om 11.00 uur speelt de Staphorster organist Jan Grootenboer en om 12.00 uur Wouter Scherpenisse. Hun programma bestaat uit klassieke werken uit de orgelliteratuur. Om 13.00 uur verzorgen de organist Hendrik Snel en Janolda Hogendorf op dwarsfluit, een klassiek gevarieerd concert.

Het Maria kerkkoor Vocaal onder leiding van Johan Bredewout, zingt onder andere Taizé-liederen en wordt door Johan Bredewout begeleid op piano. Ook zal Johan Bredewout een aantal orgel-en pianowerken spelen. Dirigent, pianist en organist Herman Kamp uit Kampen, begint om 15.00 uur. Hij zal het Ad Nos, Ad Salutarem Undam van Franz Liszt (1811-1886) spelen.

Het laatste programmaonderdeel van de Monumentendag zal door Erik Hofstede, uit Kampen, verzorgd worden. Hij zal een aantal klassieke werken spelen van J.S. Bach, F. Mendelssohn Bartholdy en de Franse componist Alexandre Guilmant (1837-1911).

Cliënten en begeleider aan de slag in de keuken van De Otterskooi
Jonge mensen met dementie koken voor familieleden in Restaurant De Otterskooi Steenwijkerland 18 uur geleden
De Oldenhof
Tuinieren op De Oldenhof bovenal gezond en gezellig: Stichting zoekt vrijwilligers Steenwijkerland 19 uur geleden
Jeroen en Heleen Kiewiet en hun twee kinderen
Caterent Catering & Verhuur betrekt bedrijfspand aan de Eeser Gaard Partnerbijdrages Insta-Dekop 21 uur geleden