Grande finale
Grande finale Foto: Hilda Knol

De Meenthe maakt indruk met multi mediaspektakel Johan van den Kornput

· leestijd 1 minuut Cultuur

STEENWIJK - Na producties zoals ‘De storm over de Beulaeke’, ‘Razzia’ en ‘Wardenier’ maakt stichting Meenthe Op Locatie (MOL) opnieuw indruk. Dit keer met ‘Johan van den Kornput’, een muzikaal cabareteske voorstelling, die op zaterdag 10 september de première beleeft in de Grote Kerk in Steenwijk. Het verhaal gaat over de militair die Steenwijk van 1580 tot 1581 verdedigde en uit de handen van de Spanjaarden wist te houden. 

In de goed gevulde Grote Kerk komen de toeschouwers oren en ogen te kort om het multi mediaspektakel te kunnen volgen. Op het podium, dat zich midden in de kerk bevindt, stellen de hoofdpersonen zich voor. De Stadsomroeper, een rol van Henk Dick van der Zwaag, speelt daar ook een belangrijke rol in. Veel indruk maken de mooie kostuums, de geluids- en lichteffecten en de teksten, die bol staan van de woordgrapjes. Voortdurend leggen de auteurs een link met het heden. Zo vertelt de verwijfde en expressieve Graaf van Renneberg (een uitstekende rol van Jaap de Vries) dat hij op weg naar Steenwijk boerenprotesten ziet en dat hij de hele week al een positieve coronatest had. Het publiek leert ook wat woorden uit de Middeleeuwen, zoals platbroek. 

Kamerkoor Cantica Sacra onder leiding van Claartje van Dokkum en Brassband Cresendo onder leiding van John Blanken zorgen voor de muzikale leiding. Zij laten zich luid en duidelijk horen en klinken met hun gezang en muziek bij toerbeurt strijdlustig, teneergeslagen of in de winning mood. Vooral mooi is het in up tempo gezongen en gespeeld ‘Wilhelmus van Nassouwe’. 

Veelzijdig

De acteurs gebruiken ook de looppaden in de kerk als hun podium. Ze zijn stuk voor stuk veelzijdig. Zo speelt Henk Vording met flair zowel een verwaande Alva, als een boerse soldaat en een wufte Gravin van Megen. Een paar vrouwelijke acteurs spelen trouwens ook moeiteloos mannelijke rollen, zoals Karen Huisman de rol van soldaat Aert van Groningen en Hinke Snoek die van soldaat. 

Een dubbelrol heeft ook regiseur Lucina Bolding. Zij speelt ook een rol, namelijk die van bakkersvrouw. Daarin kan zij zich helemaal uitleven, vooral in de scheldpartij met de Friezin (Hinke Snoek). Mooi is haar uitspraak aan het eind van de voorstelling tegen Johan van den Kornput: “Ik zou nou maar eens maken dat je op die sokkel komt te staan!” Deze hoofdrol wordt vertolkt door Jan ten Wolde. Hij zet hem neer als een man van vlees en bloed, niet eens zeer daadkrachtig, hij toont ook zijn twijfels en aarzelingen. De voorstellingen bevat veel dialogen en uitleg van de stadsomroepen en komt daardoor wat langzaam op gang. Dit is begrijpelijk omdat het verhaal lang niet bij iedereen bekend zal zijn. Het haalt wel wat de vaart uit de voorstelling. 

Meezingen

Het publiek wordt volop bij de ruim anderhalf uur durende voorstelling betrokken. De acteurs vragen om ‘ole’ of ‘boe’ te roepen bij een bepaald handgebaar. Als de Spanjaarden zijn afgedropen staat iedereen vrolijk met een blauw-geel gekleurd vlaggetje te zwaaien. Meezingen mag iedereen tot slot ook nog. Plechtig klinkt het in de Grote Kerk: “Steenwijk, stad van victorie. Hier wordt Johan van den Kornput herdacht.”

De voorstelling wordt ook nog op zondag 11 september gespeeld om 16.00 en 19.30 uur. Kaarten www.demeenthe.nl.

Afbeelding
Dweilorkesten zorgen zondag 26 mei voor gezelligheid in centrum Steenwijk: Koopzondag met Grand Finale op de Markt Cultuur 5 uur geleden
Afbeelding
Noodopvang asielzoekers in Vledder verlengd Westerveld 15 uur geleden
Jan Brassien als laatste man bij een toernooi
VV Steenwijk organiseert het Jan Brassien Walking Football toernooi: 'Eerbetoon aan laatste man' Sport 16 uur geleden