Kunstwerk van Titia Ex in Emmen
Kunstwerk van Titia Ex in Emmen Foto: Theo Berends

Titia Ex start nieuwe serie lezingen Kunst in de openbare ruimte op woensdag 21 september

· leestijd 1 minuut Cultuur

STEENWIJK - De Commissie Beeldende Kunst Steenwijkerland (CBK) organiseert voor het derde jaar in De Meenthe een serie lezingen over kunst in de openbare ruimte. Kunstenaar Titia Ex bijt op woensdagavond 21 september het spits af met haar lezing met als thema ‘The art of light’. 

Voorzitter van de CBK, Niko van der Klugt vertelt dat kunstenaar Titia Ex uit Amsterdam voornamelijk met licht werkt. “Zij heeft tientallen spraakmakende en grootschalige lichtkunstwerken in de openbare ruimte op haar naam staan, waaronder de internationaal bekroonde lichtsculptuur ‘Dolmen Light’ in de Hondsrug tunnel in Emmen.” Het werk van Ex is een speelse zoektocht naar wat het ritme is, de resonantie van de plek en haar gebruikers en hoe dit van een poëtische echo te voorzien. Meerdere werken van Ex reizen door de hele wereld.

Toonaangevende kunstenaars

De tweede lezing op 16 november wordt gegeven door het kunstenaarsechtpaar Tilly Buij en Gerard Groenewoud. Van der Klugt: “Het zijn vreemde eenden in de bijt, soms onnavolgbaar, maar consequent bezig met duurzaamheid.”  Eerst werkten zij binnen het alternatieve circuit van leegstaande fabrieken en theaters, later in musea en in opdracht voor de openbare ruimte. Bij Paleis Het Loo staat een grote installatie van hen. Later in het seizoen volgen nog vier andere toonaangevende kunstenaars: André Dekker (14-12), Frank Havermans (11-1), Marc van Vliet (15-2) en Florentijn Hofman (15-3). 

Begrip kweken

De CBK is de lezingen gestart om meer begrip te kweken en inzicht te bieden in de processen bij het ontwerpen, maken, plaatsen en opleveren van kunst in de openbare ruimte. “Dus van het eerste idee tot het plaatsen van een kunstwerk. Ons doel is om de toeschouwers een kijkje in het hoofd van de kunstenaar te bieden,” aldus Van der Klugt. De commissie vindt dat belangrijk omdat er veel onbegrip is. “Heel vaak gaat het over geld. Draagvlak is soms moeilijk te verkrijgen, omdat een fietspad ook belangrijk is. En natuurlijk kost kunst geld, zoals alles, maar we krijgen er ook iets voor terug.”

Aanvang 20.15 uur, kaarten: www.demeenthe.nl.

Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35
Afbeelding
Kinderen spelen de hoofdrol bij de Bibliotheek Kop van Overijssel Steenwijkerland 17 mei, 20:21