Werk van Titia Ex in Emmen
Werk van Titia Ex in Emmen Foto: Theo Berends

Nieuwe serie lezingen over kunst in de openbare ruimte

· leestijd 1 minuut Cultuur

STEENWIJK - De commissie Beeldende Kunst Steenwijkerland (CBK) organiseert in samenwerking met Rabo Theater De Meenthe komend najaar voor de derde maal een serie lezingen over kunst in de openbare ruimte. De eerste lezing vindt plaats op 21 september. Lichtontwerper Titia Ex bijt de spits af met haar lezing: ‘The Art of Light’. 

Titia Ex heeft tientallen spraakmakende en grootschalige lichtkunstwerken in de openbare ruimte op haar naam staan, waaronder de internationaal bekroonde lichtsculptuur Dolmen Light in de Hondsrug tunnel in Emmen (2015).

Speelse zoektocht

Licht - natuurlijk en artificieel - is een cruciaal aspect in het bepalen van onze omgeving. Het bepaalt het ritme, voegt een toon toe en creëert persoonlijke ervaringen. Werken met licht in de openbare ruimte begint of eindigt niet in een fysieke vorm, maar is een overdracht van energie. Het kan een ruimte uit haar anonimiteit halen, vaste patronen doorbreken en de essentie veranderen. Het werk van Titia Ex is een speelse zoektocht naar wat het ritme is, de resonantie van de plek en haar gebruikers en hoe dit van een poëtische echo te voorzien. 

Wandelingen

Diverse werken van deze lichtontwerper reizen door de hele wereld. De interactieve lichtsculptuur Flower of the Universe was in het ACC in Zuid-Korea (2020) te zien. Daarnaast geeft Titia Ex licht-sensitieve wandelingen in de publieke ruimte en gastlessen, recentelijk aan de TU Delft en HKU Utrecht. In Eindhoven tijdens het lichtkunstfestival Glow 2022 Urban Skin (12-19 november) toont ze twee werken: The Awakening of Mary op de Pauluskerk en het lichtmonument Loom Light.

Serie lezingen

De CBK organiseert deze lezingen om meer inzicht te bieden en te krijgen in de processen en scenario’s die komen kijken bij het ontwerpen, maken en uiteindelijk plaatsen en opleveren van kunstwerken in de openbare ruimte. ’Het doel van iedere lezing is om de inwoners van Steenwijkerland een laagdrempelige oriëntatie te bieden op het gedachtengoed ‘achter’ de in de openbare ruimte zichtbare kunst.

Wij willen mensen de gelegenheid bieden om kennis te nemen van en betrokken te raken bij beeldende kunst in de openbare ruimte’, verklaart Niko van der Klugt, voorzitter van de CBK.

Kaarten voor de kunstlezing zijn verkrijgbaar bij De Meenthe: www.demeenthe.nl.

Aankondiging lezing Titia Ex
Afbeelding
Kinderen spelen de hoofdrol bij de Bibliotheek Kop van Overijssel Steenwijkerland 18 uur geleden
Bij het lassen wordt een laskap gedragen om de ogen te beschermen
Van lascursus tot workshop verzekeringen: Corso Vollenhove investeert in de toekomst Steenwijkerland 21 uur geleden
Kunstmarkt bij de Kleine Kerk Steenwijk
Oproep aan kunstenaars: meld je voor 15 juni aan voor de kunstmarkt Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Wandelexcursie in De Wieden: De natuur in bloei! Steenwijkerland 17 mei, 10:00
Barsbekerbinnenpolder
Barsbekerbinnenpolder beter ingericht voor weidevogels: 'Samenwerking goed voor de natuur én de agrarische sector' Steenwijkerland 17 mei, 08:00
Afbeelding
Dweilorkesten zorgen zondag 26 mei voor gezelligheid in centrum Steenwijk: Koopzondag met Grand Finale op de Markt Cultuur 17 mei, 08:00