Anke Werkman
Anke Werkman Foto: Aangeleverd

In the picture, deel 1: Anke Werkman van Boemklaar

· leestijd 1 minuut Cultuur

In the picture is een nieuwe rubriek in De Kop. Om de week komt daarin een bijzonder persoon uit Steenwijkerland, Westerveld of directe omgeving aan het woord. Anke Werkman uit De Blesse bijt het spits af.

Wie ben je?

Ik ben Anke Werkman, getrouwd met Roland. Twaalf jaar geleden kwamen we in De Blesse terecht. We zochten een vrijstaand huis in de natuur, met ruimte voor een hond, een houtkachel én een bad. We zijn er nog steeds verliefd op. 

Wat is je beroep? 

Ik ben opgeleid tot ambachtelijke meubelmaker, mijn bedrijf heet Boemklaar. Dat komt door mijn docent. Telkens als hij ons iets demonstreerde, gaf hij op het werkstuk een laatste klap met hamer en beitel met de woorden “Boem, klaar!” Hoe moeilijk de techniek soms ook was... klaar! Houtbewerken is werken met de handen. Als je klaar bent, hebben je handen een eerlijk product gemaakt. Ik houd van dit ambachtelijke proces.

Wat is een fijne opdracht?

Een klant komt met een idee, mijn man Roland en ik gaan ermee aan de slag. De klant vertrouwt ons en ons creatief proces. Roland doet de staalbewerking die soms nodig is. Hij last en construeert de frames. Binnen de kaders van de klant maken wij iets unieks. Dat kan van nieuw hout, maar wij hergebruiken ook hout. De persoonlijke aandacht, daar gaat het om. Mijn favoriete houtsoort is iep. Daar heb ik een stille voorliefde voor. Dat hout is zo mooi roodbruin gevlamd, met nerven. Maar alle houtsoorten hebben zo hun eigen moois. We werken ook veel met eiken.

Wat is je favoriete gereedschap?

Hamer en beitel zijn briljant, maar dat schiet niet op. Als er brand komt, neem ik mijn invalzaag als eerste mee, een cirkelzaag met geleider. En daarna pak ik mijn bovenfrees.

Wat vind je van meubels van IKEA?

Als kind kon je mij heel blij maken met een bouwpakket van de IKEA, dat ik zelf in elkaar moest zetten. Handleiding erbij en puzzelen maar. Mijn liefde voor meubelmaken is hierdoor zeker begonnen, ik ben ermee opgegroeid.

Aanvallende actie van Jason Huisman
Update: Olde Veste wint laatste competitiewedstrijd tegen Alcides met 3-1 Met foto- en videoverslag 4 uur geleden
Bas Nijhuis
Bas Nijhuis volgt Overijsselse Olympische sporters in eigen Oost-serie 'Bas naar de Spelen' Sport 5 uur geleden
Diner en Blanc
Laatste kaarten in de verkoop Diner en Blanc Steenwijk 18 uur geleden
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00