Gerard de Graaf voor zijn Decemberkalender
Gerard de Graaf voor zijn Decemberkalender Foto: Hilda Knol

De laatste lootjes bij Jumbo: slager Gerard de Graaf gaat per 1 januari met pensioen

· leestijd 2 minuten Steenwijk

STEENWIJK - Bij Jumbo Bert Vis weet slager Gerard de Graaf (65) zich gewaardeerd. Dat blijkt uit het mooie afscheid dat zijn collega’s hem bieden.

De kantine boven de winkel is door Gerards collega’s uitbundig versierd. Aan het plafond hangt een slinger met daaraan foto’s van zijn 22-jarige carrière bij Jumbo Bert Vis, vooral uit advertenties en video’s. Aan de wand hangt een reusachtige kalender met de maand december. “Elke dag mag ik een lootje trekken en een opdracht doen en als ik een dag vrij ben, moet ik hem later inhalen,” vertelt Gerard lachend. Zo mag hij op vrijdag 9 december in de middagpauze een broodje kroket voor zijn collega’s verzorgen. Eerder vorige week heeft hij al cadeautjes uit de grabbelton gepakt, in een geel Jumbopakje klanten geholpen en de winkelvloer gedweild. 

Hekel aan leren

In een kantoortje vertelt Gerard dat hij zijn carrière bij een slager in zijn geboorteplaats Zwartsluis is begonnen. “Ik had vroeger een hekel aan leren en daarom raadde mijn vader mij aan om een vak te leren,” vertelt Gerard. Hij vindt het werk daar leuk en gezellig en daarom heeft hij geen probleem met het volgen van de slagersvakopleiding in Zwolle. De slager adviseert hem om na drie jaar ergens anders te gaan werken onder het motto: “Dat is goed voor je carrière.” Dat advies volgt Gerard op, waarna hij in Heerenveen, Emmeloord, Winterswijk en Appingendam gaat werken. Telkens een paar jaar. 

De Bal van Steenwijk

Bij de C1000 in Steenwijk begint Gerard op 1-1-2001. “Het sollicitatiegesprek duurde drie uur, waarvan Bert twee uur en 55 minuten aan het woord was,” herinnert hij zich. De slager maakt veel veranderingen mee. Al gauw wordt de winkel verbouwd en in 2015 is er de ombouw van C1000 naar Jumbo. Zijn werk is in het begin nog ambachtelijk, waarbij hij veel producten zelf bereidt. “Ik sneed zelf vlees, maakte worst en de beroemde De Bal van Steenwijk.” Dat nu alle vlees voorverpakt wordt aangeleverd vindt hij jammer. Hij krijgt er nieuwe werkzaamheden bij op de groente-, kaas- en vleeswarenafdeling. “Ook leuk om erbij te doen,” aldus Gerard. Hij heeft ooit met vier andere slagers samengewerkt. Nu is hij nog de enige slager. Een opvolger hoeft hij dus niet in te werken. 

Met plezier kijkt de Steenwijker terug op zijn tijd in de supermarkt. “Ik heb nooit een dag met tegenzin gewerkt,” vat hij mooi samen. Als Gerard weer aan het werk is gegaan, stapt groenteman Jan de Haan nog even het kantoortje binnen. Over zijn collega zegt hij: “Gerard weet alles van zijn vak en wat er op de winkelvloer en onder de collega’s leeft en altijd in voor een geintje. Hij is een hele sociale man, het cement van ons bedrijf. We gaan hem missen!” 

Hobby’s creeëren 

Over hoe hij zijn extra vrije tijd gaat invullen, heeft de slager nog niet nagedacht. “Ik heb geen hobby’s, maar die ga ik nog creeëren,” klinkt het vrolijk. In ieder geval gaat hij meer tijd doorbrengen met zijn vrouw Jeannette, hun drie kinderen en acht kleinkinderen. Maar eerst nog een paar lootjes trekken en op 5 januari een afscheidsfeest in De Karre.

Sandra Lampe (tweede van links) en deelnemers
Kunst in de brievenbus: leuke manier om je creativiteit te laten zien Steenwijkerland 8 uur geleden
Lizelotte Jongman (links) en Sanne Dusseljee
Dansduo Lizelotte Jongman en Sanne Dusseljee Nederlands Kampioen Sport Insta-Dekop 9 uur geleden
Stand van Schildklier Organisatie Nederland
Week van de Schildklier: wat is er te doen in Noord-Nederland? Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Tweede editie van Benefietdiner in Grote Kerk Steenwijk Steenwijk 11 mei, 17:56
Olde Veste is kampioen van de KNVB Beker
Update: Met video en fotoverslag: Olde Veste is bekerkampioen Sport 11 mei, 13:48
Afbeelding
De vrijwilligers van de Van Swieten Inspiratietuin zijn vandaag en morgen actief op de Lentefair in Frederiksoord Column 11 mei, 12:25