Nieuw Talent Slagwerkorkest in Baarn
Nieuw Talent Slagwerkorkest in Baarn Foto: Aangeleverd

Nieuw Talent Slagwerkorkest De Woudklank: de kracht van het ritme

· leestijd 2 minuten Cultuur

WOLVEGA - Muziekvereniging De Woudklank start op donderdag 23 maart met de eerste repetitie van Nieuw Talent Slagwerkorkest De Woudklank. Volwassenen zonder muzikale ervaring of kennis kunnen in orkestverband een slagwerkinstrument leren bespelen. Inwoners van de gemeenten Weststellingwerf, Steenwijkerland, Westerveld en omgeving zijn daarvoor van harte welkom. 

Vorig jaar organiseerde De Woudklank met Harmonie Wolvega al Nieuw Talent Orkest De Stellingwerven, een orkest waarin volwassenen een blaas- of slagwerkinstrument konden leren bespelen. Het werd een succes. De muzikanten gingen door met muziek maken in een nieuw samenspelorkest.

Nu wil De Woudklank zich met Nieuw Talent Slagwerkorkest richten op volwassenen die een droom hebben om nog eens een slagwerkinstrument te leren bespelen. Nieuw Talent Slagwerkorkest is gebaseerd op de formule van Nieuw Talent Orkest, maar bestaat geheel uit slagwerkinstrumenten. Joop Benders, voorzitter van De Woudklank, over deze Friese primeur: “We zagen dat Nieuw Talent Orkest werkte. Toen we hoorden dat initiatiefnemers Guus Pieksma en Annewiep Bloem dit concept inmiddels ook hadden ontwikkeld voor slagwerk wisten wij het wel. In Brabant is het een succes en daar gaan we hier ook voor zorgen. We hopen dat er veel mensen mee gaan doen om te ervaren wat het is om samen verschillende ritmes te spelen”.

Nieuw Talent Slagwerkorkest

In Nieuw Talent Slagwerkorkest leren volwassenen een slagwerkinstrument te bespelen. Musicus en dirigent Guus Pieksma, zelf slagwerker, heeft de orkestmap voor slagwerk geschreven. Pieksma: “De methode is zo opgebouwd dat alle slagwerkinstrumenten mee kunnen doen en dat de nieuwe muzikanten ook meerdere instrumenten leren bespelen. Drumstel, pauken, grote trom, kleine trom, bongo’s, marimba, xylofoon, bekkens en klein slagwerk. Ieder instrument heeft z’n eigen rol en ritme, dat maakt het heel aantrekkelijk”. 

Net als bij Nieuw Talent Orkest voor blaas- en slagwerkinstrumenten is ook hier de kracht dat er geen drempel is. Je hoeft geen muzikale achtergrond te hebben om mee te kunnen doen. Annewiep Bloem hierover: “Dat je samen vanaf nul aan de slag gaat vinden mensen heerlijk. Door thuis te oefenen kom je op de repetitie al heel snel verder. Bovendien is het ook nog eens heel gezellig”. 

Wervingscampagne

Op dit moment loopt de wervingscampagne voor Nieuw Talent Slagwerkorkest De Woudklank. Benders: “We willen zoveel mogelijk mensen uit de regio enthousiast maken voor dit initiatief. Dan is het belangrijk dat je dichtbij en zichtbaar bent. Mensen kunnen erover lezen in de krant en op social media, we bezorgen flyers huis aan huis, er hangen posters en natuurlijk vertellen we ook graag aan iedereen hoe leuk het is om samen muziek te maken. Mensen kunnen mij bellen of mailen voor informatie of om zich aan te melden. En het is zoals Annewiep zegt, écht iedereen kan meedoen. Dus of je nu dertig, veertig, vijftig of zestig jaar bent: met Nieuw Talent Slagwerkorkest ben je even helemaal los van alles, je leert nieuwe mensen kennen en ontdekt wellicht een geweldige nieuwe hobby.”

Instrumenten

Deelnemers aan Nieuw Talent Slagwerkorkest gebruiken instrumenten, stokken en lessenaars van de vereniging. Alles staat klaar op de eerste repetitie. Benders: “Het leuke van Nieuw Talent Slagwerkorkest is ook dat je niet één, maar verschillende slagwerkinstrumenten leert spelen en je dus door het orkest beweegt.” Benders kijkt erg uit naar de eerste repetitie: “Guus en Annewiep gaan het hele traject met ons doen. Ze verstaan de kunst om mensen enthousiast te maken. Zelf zijn we er ook alle tien repetities bij om de nieuwe muzikanten zoveel mogelijk te helpen. Nieuw Talent Slagwerkorkest werkt toe naar een spetterende eindpresentatie.”

Doe je mee?

Heb je nog vragen of wil je meedoen? Neem dan contact op met Joop Benders, telefoon 06 - 11392500 of email woudklank1926@gmail.com.

Nieuw Talent Slagwerkorkest in Baarn
Knooppunt 33 aan de Onnastraat in Steenwijk
Op maandag Workshop Fiets- en wandelapp Fietsknoop in Bibliotheek Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 4 uur geleden
Henk Holterman
Henk Holterman neemt afscheid van zijn werkzame leven bij Het Eethuisje van Kringloopwinkel Steenwijk Steenwijkerland 6 uur geleden
Frans en Jannie de Groot zijn beiden heel actief bij ANBO-PCOB Steenwijk -
PCOB Steenwijk is 40 jaar: 'Je kunt nog veel als je ouder bent' Steenwijk 8 uur geleden
Afbeelding
Duurzaam Willemsoord organiseert op 29 mei informatieavond over zonnepark Steenwijkerland 14 uur geleden
Sjef Damhuis houdt zijn lezing in Hoogthij
Lezing Sjef Damhuis over nazi-terreur in Steenwijk: MFC Hoogthij met 200 bezoekers twee keer uitverkocht Steenwijkerland 16 uur geleden
Afbeelding
Oldtimer Festival Vollenhove is op zaterdag 11 mei Steenwijkerland 1 mei, 17:05
Afbeelding
Controle op waterkwaliteit zwemplassen van start Algemeen 1 mei, 15:30
Afbeelding
Arnold Struik jr. neemt de leiding in Jos Verheijen Memorial driebandentoernooi Sport 1 mei, 13:36
Olde Veste - Jubbega
Bestuur Olde Veste doet hernieuwde oproep aan KNVB: 'Door Jubbega uit de competitie te nemen beloon je de club' Sport 1 mei, 12:12