Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Theaterspektakel Fanfare niet in Giethoorn maar in Gasselte als eerste

· leestijd 1 minuut Cultuur

GASSELTE - In Giethoorn is men druk bezig met de voorbereiding van het theaterspektakel Fanfare. 21 Juni is daar de eerste voorstelling. Een stuk verder naar het oosten, in het Drentse Gasselte, is men in 2019 begonnen met de voorbereidingen voor het theaterspektakel Fanfare op de Hondsrug. Dat kon in 2020 door de coronacrisis niet doorgaan. Maar nu wel. Op 14 juni is de eerste voorstelling van stichting S.N.O.T. Het openluchtspel Fanfare op de Hondsrug is geïnspireerd op de film Fanfare uit 1958. Dus in Gasselte viert met het jubileum van de 65-jarige film een week voor Giethoorn aan.

Naast dorpshuis De Trefkoel in Gasselte is een openluchttheater gebouwd, compleet met een tribune voor 600 bezoekers. Het grote decor is 40 meter breed en stelt het dorp Gasselte van vroeger en van nu voor. Zo spelen de historische horeca-zaken De Smidse en Doedens een rol. En ook lijkt Wemeltie Kruut met haar handelswaar rond te gaan. Het openluchtspel Fanfare op de Hondsrug is grotendeels in het Drents. Theaterstichting S.N.O.T. wil met dit stuk de samenwerking tussen verschillende culturele stromingen in en om Gasselte bevorderen. De plaatselijke Harmonie doet mee en 17 toneelspelers uit de ruime regio van Gasselte brengen het verhaal tot leven.

Met de film Fanfare uit 1958 van Bert Haanstra als inspiratiebron is een nieuw Drents verhaal geschreven. De plaatselijke fanfare De Hondsrug is aan het oefenen voor het Grote Gasselter Gouden Galm Muziekfestival, dat eens in de vijf jaar wordt gehouden. Bij de vorige editie gingen Hansl en Hansl uit Gasselterboerveenschemond met de Grote Gasselter Gouden Galm Gulden naar huis. De spanning bij fanfare De Hondsrug is hoog. Dit jaar moet er gewonnen worden, maar kunnen de orkestleden dit wel aan? Ondertussen bloeit er bij de carnavalsvereniging iets moois op, dat niet door iedereen gewaardeerd wordt. Met deze ingrediënten - en natuurlijk nog veel meer - wordt een avondvullend theaterspektakel gebouwd. Hoofdrolspelers zijn Jan Rosing als uitbater van café Doedens en Geert Wichgering als uitbater van café De Smidse. De tekst is geschreven door Bert Rossing en hij doet ook de regie. De Harmonie staat onder leiding van Albert Jan Eshuis. Grote initiator van Fanfare op de Hondsrug is Roelof Hadderingh.

Speeldata van Fanfare op de Hondsrug:

  • woensdag 14 juni 20.00 uur Try-out
  • donderdag 15 juni 20.00 uur Première
  • vrijdag 16 juni 20.00 uur Voorstelling
  • zaterdag 17 juni 20.00 uur Voorstelling

Kaarten zijn te bestellen op www.fanfareopdehondsrug.nl en aan de zaal.

Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00