Afbeelding
Foto: Wilbert Bijzitter

Castleden Christiaan Koetsier en Peter van Heeringen van Fanfare hebben ‘roots’ in de regio

· leestijd 2 minuten Cultuur

GIETHOORN - De repetities voor het theaterstuk Fanfare zijn in volle gang. De leden van het koor en het orkest zijn volop aan het oefenen, en ook de zes professionele acteurs die de hoofdrollen vertolken in het stuk, dat is geïnspireerd door de gelijknamige film uit 1958, repeteren bijna dagelijks. Twee van hen hebben hun roots in Noordwest-Overijssel/Zuidwest-Drenthe, en dat maakt het meewerken aan productie als deze nét wat specialer. 

Christiaan Koetsier  

Acteur en poppenspeler Christiaan Koetsier (34) speelt de geboren en getogen Gieterse Willem de Vries, bestuurslid van Fanfare. Hij is geboren en getogen in Ruinerwold (een echte ‘spekbraander!’), tot hij op zijn 19e op kamers ging. Hij kan niet alleen acteren én zingen, maar bespeelt ook een instrument, namelijk de hoorn.  

En dat maakte hem perfect voor deze rol. Het stuk draait immers om Fanfare ‘Kunst en Vriendschap’. De muziek tijdens de show wordt live vertolkt door een fanfarekorps met muzikanten uit de omgeving. Ook Christiaans personage Willem speelt mee. “Het is niet de bedoeling dat de hoofdrolspelers ‘playbacken’ met een instrument, nee, ze moeten écht meespelen,” vertelt productieleider Bernie Meems.  

Christiaan was direct enthousiast: “Ik heb altijd bij een fanfare gezeten: de Bergklanken in Ruinerwold, en Maarten Gal is jarenlang mijn hoorndocent geweest. Dat hij nu ook van de partij is, als dirigent van de fanfare, maakt het voor mij extra leuk om aan deze voorstelling mee te doen. Het was een leuke verrassing om hem weer te zien!”

‘Samen muziek maken is het allerleukste’ 

En er doen meer bekenden van hem mee; ook Christiaans tante speelt mee in het orkest. “Er woont nog heel veel familie van mij in Ruinerwold, dus het voelt altijd als thuiskomen als ik er ben. Het is nog heel vertrouwd.” De familie Koetsier is een bekende ‘supermarktnaam’ in Ruinerwold en andere plaatsen in de regio. “Allemaal familie! Ik heb er vroeger ook gewerkt. Mijn vader had trouwens geen supermarkt, maar een vleeswarenbedrijf. Maar ik wist al vroeg dat ik die kant niet op wilde.” 

Hij is blij met de rol die hij mag spelen. “Willem is een personage waar ik wel affiniteit mee heb. Het gaat over een mooie vriendschap, waarin mensen elkaar accepteren zoals ze zijn.’ Hij zou de kinderen van nu altijd aanraden om lid van een fanfare te worden. ‘Samen muziek maken is het allerleukste. Veel leuker dan altijd alleen studeren!’ Hij koos bewust voor de hoorn: ‘Het is een lyrisch instrument, met een mooie klank. Heel sferisch, en dat pas goed bij mij.”

Peter van Heeringen  

Peter van Heeringen (61) speelt Grootvader Strijker, de dirigent van Fanfare Kunst en Vriendschap. Hij is geboren en getogen in Zwolle, maar zijn moeder, Femmy ter Horst (92), komt uit Steenwijk. “Ik ben in mijn jeugd wel veel in Steenwijk geweest, omdat mijn opa en oma (Ter Horst-Pit) er woonden, en er tot hun dood zijn gebleven.”

Moeder Femmy bespeelde in haar jeugd regelmatig het orgel in de gereformeerde kerk in de Onnastraat. Tegenwoordig woont ze in een verzorgingshuis in Zwolle. Of ze naar de voorstellingen komt? “Het zou heel mooi zijn, maar haar gezondheid wordt wel wat minder…”

Om zich goed voor te bereiden zijn de castleden regelmatig in Giethoorn. Zo heeft Peter daar ‘punterles’ gehad. Toen hij gevraagd werd voor deze voorstelling en hoorde dat het verhaal én over Giethoorn én over een fanfare ging, was hij direct verkocht. “Ik heb een bijzondere rol: ik ben eigenlijk dood! Ik ben een stem uit het verleden, met als boodschap ‘het is belangrijk om je verleden te koesteren, voordat je verder kunt met je toekomst. Weten waar je vandaan komt, als een soort anker in je leven.”

Alle rollen zijn bekend 

De overige hoofdrollen worden gespeeld door Hilke Bierman (zij speelt Janny Gort-Droog, penningmeester van ‘Kunst en Vriendschap’), Fabian Jansen (speelt Gerard Droog, voorzitter van de fanfare), Wendy Briggeman (speelt Aike, de dirigent) en Mattias van de Vijver (speelt Valentijn, de kleinzoon van grootvader Strijker).  

Theaterspektakel Fanfare is te zien in Giethoorn van 21 juni tot en met 15 juli. Kaarten zijn te koop op www.theaterspektakelfanfare.nl.

Door Marianne Weegenaar

 

 

Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00