Winnaar Gondelvaart Giethoorn 2022: Fiesta con Corona van Piratenkoor De Waterlanders.
Winnaar Gondelvaart Giethoorn 2022: Fiesta con Corona van Piratenkoor De Waterlanders. Foto: Wilbert Bijzitter

Waterlanders verdedigen hun titel tijdens de Gondelvaart Giethoorn

· leestijd 1 minuut Cultuur

GIETHOORN - Laatste zaterdag in augustus, vaste prik: Gondelvaart Giethoorn. Op 26 augustus vindt alweer de 91e editie plaats. Na twee gemiste edities – als gevolg van de coronamaatregelen – kon er vorig jaar gelukkig weer een Gondelvaart gehouden worden. 

In dat jaar wonnen De Waterlanders met hun gondel ‘Fiesta Con Corona’. Zij sloten daarmee deze bijzondere periode op een feestelijke manier en met een knipoog af. Dit jaar verdedigen zij hun titel.
Gondelvaart Giethoorn is na die in Dwarsgracht en Belt-Schutsloot hekkensluiter in de Kop van Overijssel. Bouwgroepen in de drie dorpen doen hun best op de mooist versierde en verlichte creaties door de grachten te sturen. Gieterse bouwers hebben een extra uitdaging; door de vele bruggen zijn ze beperkt in de hoogte van hun gondel. Daar bedenken ze de meest vernuftige systemen en grappige foefjes voor. De creatieve gondels met prachtige verlichting en enthousiaste figuranten vermaken en verwonderen het publiek.
Dit jaar meldden zich spontaan twee nieuwe bouwgroepen aan. Een van hen liet zich inspireren door theaterspektakel Fanfare, dat deze zomer in Giethoorn werd opgevoerd. De andere groep bestaat uit een groep actieve buren uit het uiterste puntje van Giethoorn-Zuid, met de toepasselijke naam Tippie van Zuudende.

Vertier vooraf

De gondels varen rond 20.00 uur af vanuit Giethoorn-Zuid richting middenbuurt. Voor die tijd is er in het dorp al genoeg te beleven! Op een aantal locaties is er vanaf 16.00 uur live muziek en vanaf 18.30 zorgt een afwisselend en muzikaal voorprogramma alvast voor een gezellige sfeer. Met inmiddels als vast onderdeel: Toet’n en Bloaz’n. Daarbij zorgen regionale dweilorkesten vanaf een bok voor extra sfeer aan de dorpsgracht.

Feestweek in Giethoorn

In de week voor de Gondelvaart is het feest in Giethoorn. De avondwandeling door het dorp met verlichte bruggen, tuinen en woningen is een aanrader. In de feestweek is er van alles te doen. Van een rondvaart voor Gieterse 55-plussers, tot spelletjes en activiteiten voor de kinderen en Archery Tag voor de oudere jeugd. Naast de feesttent is een kleine kermis.
Uiteraard is er een feestelijk avondprogramma. Wat te denken van De Alleskunner van Giethoorn op woensdag, Gieterse sterren op donderdag, en op vrijdag een heuse Foute Party, met feestband KaramBAM! en René Karst. Zaterdag vanaf 23.00 uur is het traditionele Gondelbal in de feesttent, met coverband Super Sundays en om 01.00 uur de prijsuitreiking. De toegang is gratis. De feesttent is te vinden op de gemeentelijke parkeerplaats naar de Hylkemaweg. Op zondag sluit de gezamenlijke kerkdienst van de kerken in Giethoorn mét muzikale omlijsting de Gondelvaartweek af.

Kaarten zijn te koop via www.gondelvaartgiethoorn.nl of bij de VVV Giethoorn.

Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35