De Chinese ambassadeur Jian Tan verricht de openingsceremonie
De Chinese ambassadeur Jian Tan verricht de openingsceremonie Foto: Aangeleverd

Nanjing Giethoorn bouwt gondel voor 90e editie Gondelvaart

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

GIETHOORN - Het is alweer twee weekenden geleden dat in Giethoorn de negentigste editie van de Gondelvaart plaatsvond. De Kop blikt nog een keer terug naar dit evenement en zoomt in op de familie Nanjing Giethoorn. Deze familie bouwde een Volle maan-gondel. Nadat de Chinese ambassadeur Jian Tan de openingsceremonie van deze gondel verrichtte, ging de Nanjing week van start. 

Van oudsher begon de gondelvaarttraditie in Giethoorn met kinderen die op de eerste schooldag verkleed en met versierde boten naar school gevaren werden. Dit jaar werd de negentigste editie van de gondelvaart Giethoorn gehouden, reden dus voor een groot feest. Voor het eerst was er sprake van een grensoverschrijdende culturele samenwerking. Waren er eerder al wel veel internationale bezoekers, nu was er een Nederlands-Chinees vrijwilligersteam dat een gezamenlijke gondel heeft gebouwd. 

Nanjing week

De stad Nanjing, de culturele hoofdstad van China, heeft met Giethoorn Hospitality een band opgebouwd die basis is voor de ontstane samenwerking. “Tijdens mijn bezoek aan Nanjing in oktober 2020 was ik onder de indruk van de culturele attracties en vooral het platteland rondom de stad. Een van de culturele attracties van de stad is de Bao’en tempel en de legendarische porseleinen pagode van Nanjing die we ook op de gondel hebben gebouwd. De stad Nanjing strekt zich uit over 6600 vierkante kilometer en heeft ongeveer 8 miljoen inwoners,” aldus Esselbrugge. Er werden ontwerpen gemaakt, over en weer ideeën uitgewisseld, adviezen ingewonnen bij Glow Eindhoven en uiteindelijk in de laatste weken van juli startte de bouw van Full Moon Yuan Yue. 

Midherfstfestival

Op zaterdag 10 september start het midherfstfestival (ook wel Chinees Maanfeest genoemd). Op deze feestdag is de volle maan de rondste en helderste van het jaar, wat symbool staat voor het samenkomen van families en relaties.

Kinderen in punter met versierde lantarens

Ambassadeur Jian Tan bezocht samen met andere culturele vertegenwoordigers uit de Chinese gemeenschap en vertegenwoordigers van de regio Zwolle voor deze gelegenheid Giethoorn. De bijzondere samenwerking werd gevierd met een openingsceremonie waarbij de Chinese ambassadeur samen met Esselbrugge aan Gieterse kinderen aan een Wildeboerpunter een kenmerkende Nanjing Lotus-lantaren gaven. Met toevoeging van deze lantarens kon de gondel worden voltooid. 

Cultuur is grenzeloos en verbindt

Tijdens het diner dat volgde, klaargemaakt door Chinese en Nederlandse chefs, werd gesproken over de Nanjing week en de viering van vijftig jaar diplomatieke relaties tussen China en Nederland. 

De organisatie van de Nanjing week startte in 2015 en werd eerder gehouden in New York, Milaan, Parijs en Silicon Valley. Dit jaar koos Nanjing voor Giethoorn om met de gondel de band tussen mens en natuur te laten zien. Door op deze manier samen te werken bouwen ze bruggen die kenmerkend zijn voor zowel het Chinese Nanjing als het Nederlandse Giethoorn.    

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35