Anne Roos Bierma
Anne Roos Bierma Foto: Hilda Knol

Anne Roos Biesma schrijft fantasyboek ‘De Reizigers’

· leestijd 1 minuut Cultuur Insta-Dekop

ZUIDVEEN - De pas 21-jarige Anne Roos Biesma heeft al vijf delen geschreven van de reeks fantasyboeken ‘De Gouden Griffioen’. Deel één: ‘De Reizigers’ is deze maand verschenen bij uitgeverij Boekscout. 

Al op haar achtste jaar is Anne Roos begonnen met het schrijven van korte teksten, die ze baseert op bestaande verhalen. Acht jaar later gaat ze nieuwe, originele verhalen schrijven. “Ik was verslaafd aan ‘De Grijze Jager’ (fantasyboekenserie van John Flanagan, red.) en wilde iets soortgelijks schrijven,” vertelt de geschiedenisstudente. Het resultaat is een reeks van vijf boeken ‘De Gouden Griffioen’, waarvan de eerste ‘De Reizigers’ heet. De jonge auteur is geboren in het Friese Nybeets en woont sinds 3,5 jaar in Zuidveen. Als Boekscout haar mailt dat ze de serie wil uitgeven zegt Anne Roos: “Ik reageerde vrij kalm, want ik besefte het niet goed. Nu voelt het magisch, bijna niet realistisch.”

Middeleeuwse setting

De hoofdpersoon in ‘De Reizigers’ is Colin Montenaro, die in het rijk Arathulior leeft. Zijn mensen, de Reizigers, zijn nooit welkom geweest in de hoofdstad van Arathulior. Ze verbergen zich in het bos Nyhmador. Toch is Colin nieuwsgierig naar de buitenwereld, zeker wanneer de kroonprins is verdwenen. De toekomst van de hoofdstad staat op het spel en Colin is de enige die weet wat er gedaan moet worden om die te redden. Maar door de stad te helpen, brengt hij zichzelf in gevaar. Wie het boek leest ontdekt of hij de held zal spelen of zal terugkeren naar zijn oude leventje. In dit spannende verhaal heeft Anne Roos het thema ongelijkheid verwerkt. “Het boek speelt zich af in een middeleeuwse setting, maar ook tegenwoordig zijn er nog groepen, die net zoals De Reizigers, niet helemaal welkom zijn en gediscrimineerd worden, zoals Roma en mensen uit de LHBTI-gemeenschap,” legt de Zuidveense uit.

Net als J.K. Rowling

Op de cover van het 260 pagina tellende boek heeft staat de auteursnaam A.R. Biesma. De reden daarvoor is volgens Anne Roos: “Mijn doel is om docent geschiedenis te worden en wil niet dat toekomstige leerlingen die het boek lezen, meteen een link met mij leggen.” Bovendien vindt ze deze schrijfwijze wel stijlvol. “Net als J.K. Rowling en J.R.R. Tolkien,” klinkt het lachend. Het boek is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 30 jaar, de Young Adult-groep. Het tweede deel ‘Wie niet dood is, is gezien’ verschijnt waarschijnlijk zomer 2024. Deel drie en vier zijn ook al af. Aan het vijfde en laatste deel werkt Anne Roos nog.

‘De Reizigers’ is te koop bij www.boekscout.nl en Primera Steenwijks Boekhuys, waar Anne Roos later dit jaar nog een signeersessie gaat geven. 


Foto: Cover De Reizigers

Afbeelding
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35